Mâncăruri braşovene
O plimbare pe strada comercială a Braşovului este un prilej de a face cumpărături sau, cel puţin, de a admira vitrinele, dar si o incursiune printre mirosurile de mâncăruri provenite de la bucătăriile multelor terase pe lângă care treceti.
Ștefan Baciu, 07.06.2014, 09:11
O plimbare pe strada comercială a Braşovului este un prilej de a face cumpărături sau, cel puţin, de a admira vitrinele, dar si o incursiune printre mirosurile de mâncăruri provenite de la bucătăriile multelor terase pe lângă care treceti.
Braşovenii sunt foarte mândri de covrigii lor, iar acest lucru este dovedit de prăvăliile pe ale căror firme se poate citi, de exemplu, Tradiţie din 1939”. Se spune că aceşti covrigi împletiţi îşi au originea în Bavaria, dar ca reţeta celor produşi la Brasov ar fi ţinută în mare secret. Nu ştim dacă este folosit un ingredient magic care-i fac atât de apreciaţi de către turiştii care vizitează centrul Braşovului, însă noi vă oferim o reţetă tradiţională pentru aceşti covrigei. Trebuie să amestecăm făina cu drojdia, cu puţin zahăr şi cu puţin lapte cald, apoi aluatul se acoperă şi este lăsat circa 30 de minute. După aceea, se mai adaugă puţin lapte cald în aluat, sare şi se frământă bine, până se obţine un aluat fără bule. Din acest aluat se fac cârnăciori de grosimea unui creion, de vreo 30 de cm lungime, care se rulează şi se transformă în covrigi. Se lasă la crescut, acoperiţi, într-o tavă de cuptor pentru circa un sfert de oră. Următoarea etapă este aceea de a opări covrigii într-un vas cu apă clocotită. Îi scoatem cu o spumieră şi îi aşezăm într-o tavă în care am întins puţină făină. Presărăm sare grunjoasă, mac ş susan şi îi întroducem în cuptor timp de un sfert de oră.
În meniurile restaurantelor braşovene întâlnim multe mâncăruri şi deserturi cu denumire de origine. La aperitiv se poate mânca bulz de la Moeciu” sau salată braşovenească”. Nu vă mai spun modul de preparare, dar în această salată se amestecă salam, cascaval, morcovi, mazăre şi gogoşari în oţet, maioneză şi muştar.
Vă voi prezenta, în schimb, reţeta de Tochitură braşoveană”. Avem nevoie de un kg de carne de viţel, de jumătate de kg de ficat, de inimă, rinichi şi de splină de porc, de 3 cepe mari, o căpăţână de usturoi, de bulion şi de puţin vin. Curăţăm rinichii şi îi lăsăm în apă cu oţet. Mărunţim carnea de viţel şi o călim puţin în untură, împreună cu usturoiul şi cu cepele, tăiate mărunt. În vas turnăm puţină supă sau apă şi lăsăm la foc mic. Adăugăm organele, tocate mărunt, lăsăm compoziţia la foc mic circa jumătate de oră, amestecând din când în când. Spre final adăugăm un pahar de vin rosu, busuioc, cimbru şi piper, o lingură de bulion şi mai lăsăm compoziţia pe foc încă 10 minute. Se serveşte imediat cu o portie de mămăligă şi cu un vin roşu demisec.
Dacă mai doriţi ceva la desert, să stiţi că aveţi de unde alege. Pe lângă prăjituri, aveţi şansa de a gusta Clătite braşovene”, umplute cu brânză dulce şi stafide sau trigoane de la Râşnov”, umplute cu mere sau cremă de vanilie.