Mâncare de fasole boabe
Duminică, 1 Decembrie, vom sărbători Ziua Naţională a României. A devenit o tradiţie ca în această zi, autorităţile din mai multe oraşe ale României să ofere participanţilor la festivităţi mâncare de fasole cu ciolan afumat.
Ștefan Baciu, 30.11.2013, 08:17
Duminică, 1 Decembrie, vom sărbători Ziua Naţională a României. A devenit o tradiţie ca în această zi, autorităţile din mai multe oraşe ale României să ofere participanţilor la festivităţi mâncare de fasole cu ciolan afumat, cu costiţă sau cu cârnaţi, precum şi ţuică sau vin fiert.
Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită la cazan, iar cei care au făcut stagiul militar pot confirma. Evident, în casă nu vom folosi cazanul, însă mâncarea trebuie să iasă gustoasă. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai trebuie 3…4 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, cimbru, 2 foi de dafin, piper boabe şi sare.
Cu o seară înainte de prepararea propriu-zisă, punem fasolea la înmuiat într-o oală cu apă. În ziua următoare, schimbăm apa şi punem fasolea la fiert. După ce aducem apa la fierbere, o scurgem şi repetăm de două ori operaţiunea. Între timp, tăiem costiţa afumată de porc în felii subţiri sau dezosăm ciolanul afumat de porc şi în vasul cu fasolea boabe adăugăm afumătura, precum şi cei doi morcovi, curăţaţi şi tăiaţi rondele. Lăsăm să fiarbă la foc mic circa 45 de minute, în orice caz având grijă ca boabele de fasole să nu se strivească.
Separat, curăţăm cepele, le tăiem solzişori şi le călim uşor în ulei, după care stingem ceapa în puţin suc de roşii. Răsturnăm ceapa călită în oala cu fasole, adăugăm foile de dafin, puţin cimbru, câteva boabe de piper şi lăsăm oala la foc mic încă un sfert de oră. Adăugăm sare, după gust, şi presărăm în final, dacă avem, câteva frunze tocate de pătrunjel. În loc de ciolan sau costiţă afumată de porc putem folosi cârnaţi. Dacă sunt afumaţi, îi tăiem în bucăţi mici şi îi punem la fiert alături de boabele de fasole, dacă sunt proaspeţi îi pregătim separat, pe grătar.
Mâncarea de fasole cu afumătură se serveşte caldă, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec, la temperatura camerei sau, de ce nu?, alături de o cană de vin fiert aşa cum am menţionat la început. Poftă bună!