Ghiveci călugăresc
În aşteptarea exploziei florale de primăvară şi, ţind cont de faptul că s-a intrat în postul Paştelui, propunerea pentru această editie este ghiveci călugăresc.
Ștefan Baciu, 15.03.2014, 08:12
În aşteptarea exploziei florale de primăvară şi, ţind cont de faptul că s-a intrat în postul Paştelui, propunerea pentru această editie este ghiveci călugăresc. Cuvântul “ghiveci” este folosit în vorbirea curentă nu doar în sens gastronomic, ci şi pentru a exprima o situaţie nedefinită, cu multe elemente disparate sau pentru a spune cuiva că a făcut un lucru prost, expresia folosită fiind “ai făcut un ghiveci!”.
După cum îi indică şi numele, ghiveciul călugăresc este o mâncare de post, deoarece se folosesc doar legume care se găsesc în această perioadă: cartofi, ceapă, varză, morcovi, ţelină. Pot fi folosite şi legume congelate precum mazăre, fasole păstăi, ardei gras şi conopidă. Pentru a obţine 8 -10 porţii, avem nevoie de un kg de cartofi, jumătate de kg de morcovi, o varză albă mică sau o conopidă, de vreo jumătate de kg, o ţelină, 5 cepe de mărime potrivită, 400 de grame de fasole păstăi, ulei, bulion sau suc de roşii, sare, piper.
După ce curăţăm şi spălăm legumele, tăiem în cubuleţe cartofii şi ţelina, tăiem în rondele morcovii, tăiem în felii subţiri ceapa şi mărunţim conopida şi varza. Ceapa trebuie călită uşor în ulei, apoi transferată într-o cratiţă cu apă, unde adăugăm, pe rând, celelalte legume. Dacă o parte dintre legume provin din conserve şi sunt semipreparate, pot fi puse în cratiţă ceva mai târziu. Când legumele sunt fierte, adăugăm o lingură de bulion şi usturoiul tocat mărunt şi apoi lăsăm compoziţia pentru jumătate de oră în cuptor, la foc mic. În final, adăugăm sare şi eventual piper după gust. Se consumă imediat, după ce se presară frunze proaspete de ţelină şi pătrunjel, tăiate mărunt.