De Revelion
Indiferent dacă Revelionul este marcat acasă sau la un restaurant, pe masa festivă sunt aduse pe rând aperitive reci şi calde, felul principal, iar la final desertul
Ștefan Baciu, 27.12.2024, 18:47
Dacă până în urmă cu 35 de ani, după căderea regimului comunist, românii marcau, în mod tradiţional, trecerea în Noul An printr-o petrecere organizată acasă sau cel mult la un restaurant, acum sunt foarte mulţi cei care merg în cluburi sau, pur şi simplu, ies în stradă cu o sticlă de vin spumant, pentru a urmări focurile de artificii de la miezul nopţii.
La restaurante, meniurile sunt tot mai variate şi cuprind atât preparate tradiţionale, cât şi internaţionale. În staţiunile montane, în staţiunile balneoclimaterice sau chiar şi în hoteluri de pe litoralul Mării Negre, deschise şi în timpul iernii, sunt pachete speciale pentru Revelion. Indiferent dacă Revelionul este marcat acasă sau la un restaurant, petrecerea începe, de obicei, după ora 21 şi se încheie spre dimineaţă, iar pe masa festivă de Revelion sunt aduse pe rând aperitive reci şi calde, felul principal, iar la final desertul, toate acestea fiind stropite cu băuturi alcoolice şi non-alcoolice.
Desigur, nu lipsește vinul spumant, servit la trecerea în Noul An. Pe lângă bradul de Crăciun, în casa în care este organizată petrecerea de Revelion trebuie să fie ramuri de vâsc, o plantă semiparazită care se dezvoltă pe crengile copacilor, dar despre care se spune că aduce noroc.
Pe platourile cu aperitive reci de la începutul mesei de Revelion se află preparate care se servesc în perioada Crăciunului, precum slănină, şuncă, muşchi file, cârnaţi, aproape toate afumate sau semiafumate, la care se adaugă brânzeturi. Tot pe masa de Revelion, organizată acasă, îşi fac loc piftia, din porc sau din carne de pasăre, ouăle umplute şi salata boeuf.
Ouăle umplute sunt, de fapt, jumătăţi de ou care, după fierbere, sunt umplute cu pateu de ficat, acoperite cu maioneză şi ornate cu frunze de pătrunjel. După ce au fost lăsate la fiert până se fac tari, ouăle se taie pe jumătate, iar gălbenuşurile sunt amestecate cu pateul de ficat şi cu puţin piper măcinat, rezultând astfel umplutura.
Salata boeuf este un amestec de carne fiartă de vită, de castraveți murați în saramură, de gogoșari murați în oțet, de boabe de mazăre, de cartofi și de morcovi fierți. Carnea de vită și toate legumele, cu excepția boabelor de mazăre, trebuie mărunțite, după care se amestecă într-un castron împreună cu maioneză, cu puțin piper măcinat și cu sare după gust. Salata este apoi modelată pe un platou astfel încât să arate ca un tort, iar deasupra ei se întinde un strat subțire de maioneză. La final, se ornează cu felii subţiri de gogoşari şi castraveţi, cu rondele de morcov şi cu rondele de albuș provenite de la un ou fiert.
După aperitive, în meniul de Revelion al unor restaurante poate fi inclus şi un preparat din peşte, însă tradiţionaliştii preferă mâncărurile pe bază de carne de porc. precum sarmalele, friptura şi cârnaţii, serviţi cu diferite garnituri. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este întâlnită în mai multe ţări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi prosperitatea.
De pe masa festivă de Revelion, la restaurante nu lipsesc tortul, prăjiturile sau salata de fructe, însă în mod tradiţional se serveşte cozonac umplut cu cremă de nuci sau cu rahat. Specifică mesei de Revelion organizată acasă este plăcinta cu răvaşe. Aceasta este umplută cu brânză dulce și stafide, dar ea conține și bileţele de hârtie, pe care sunt scrise diferite mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va descoperi o predicţie pentru anul care tocmai a început