De la dovleacul decorativ la preparate din dovleac
Peste câteva zile va fi Halloween-ul, o sărbătoare importată care îi atrage pe copii şi care astfel este marcată şi în România.
Ștefan Baciu, 27.10.2018, 11:04
Peste câteva zile va fi Halloween-ul, o sărbătoare importată care îi atrage pe copii şi care astfel este marcată şi în România. Transformat în felinar, dovleacul are un rol decorativ, dar poate avea şi un rol utilitar atunci când este transformat în recipient pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un capac în partea superioară, trebuie îndepărtate seminţele din interiorul dovleacului. Se întind apoi foi de varză în interior, peste care se pun sarmalele, prefierte într-un alt vas. După umplere, se mai pun câteva foi de varză peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la foc mic, timp de o oră.
Una dintre reţetele toamnei este plăcinta cu dovleac. Această plăcintă poate fi făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la ştrudele. Curăţat de seminţe şi de coajă, dovleacul trebuie dat pe răzătoare. În continuare, poate fi lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el sau poate fi călit într-o tigaie.
După aceea trebuie amestecat cu zahăr şi cu puţină scorţişoară. Dacă se face cu aluat dospit, atunci într-o tavă trebuie întins un strat de aluat , apoi un strat de dovleac ras, după care deasupra se mai pune un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie înţepat cu o furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Tava trebuie lăsată în cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit, după care plăcinta trebuie pudrată cu zahăr şi porţionată.
O veche reţetă, la care sunt utilizate seminţele de dovlesc este cea denumită “lapte de bou”. Seminţele de dovleac trebuie prăjite, după care li se îndepărtează cojile, iar miezul se pisează bine într-o piuliţă. Făina rezultată se amestecă cu apă sau cu lapte şi se fierbe până se îngroaşă. Se poate amesteca cu mălai şi se obţine astfel o mămăligă care se consumă ca atare. Aşa cum am menţionat, este o reţetă de demult …