Clătite cu dulceaţă de smochine
Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul Arad.
Ștefan Baciu, 26.07.2024, 17:30
Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul Arad. „Parada Clătitelor” a ajuns în acest an la a 23-a ediţie şi atrage un numeros public. Anul trecut, festivalul a adunat peste 15 mii de vizitatori pentru care au fost preparate, după diferite reţete şi pentru toate gusturile, aproximativ 20 de mii de clătite.
Cu siguranţă, clătitele nu sunt un preparat tradiţional românesc, însă, alături de papanaşi, se găsesc în oferta tuturor pensiunilor şi restaurantelor. Inventate, se pare, în Franţa, reţetele de clătite s-au răspândit în lume astfel încât le putem întâlni, sub diferite nume, pe continentul nord-american, în Africa, în Europa şi, desigur, în România. Pot fi servite ca desert, umplute cu dulceaţă, gem sau cremă de ciocolată, dar şi ca aperitiv atunci când sunt umplute cu legume sau cu carne. Uneori sunt consumate împreună cu felul principal, de exemplu în Slovacia, unde friptura de gâscă este servită cu varză roşie călită şi cu clătite.
În România le găsim pretutindeni, cel mai frecvent ca desert, cu umplutură de dulceaţă. În Transilvania găsim şi clătite cu umplutură de carne tocată, de pui, de porc sau de vită, amestecată cu ceapă şi cu ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru, mărar sau boia. În Maramureş am întâlnit însă un preparat care ţine cont de tradiţiile gastronomice ale regiunii, clătite cu cârnaţi. Şi în zona Cazanelor Dunării există un preparat specific, clătite umplute cu dulceaţă de smochine. Datorită climei cu influenţe mediteraneene, în această zonă sunt plantaţii de smochini, în special în comuna Şviniţa, unde în fiecare an este organizat Festivalul smochinelor.
Pentru aluatul de clătite, avem nevoie de un pahar de făină, de un ou, de jumătate de pahar de lapte, de apă minerală sau sifon, de ulei, zahăr şi sare. Amestecăm făina cu oul şi adăugăm laptele până când obţinem un aluat cremos, de consistenţa smântânii. Punem şi apă minerală sau sifon pentru ca să obţinem clătite pufoase. Adăugăm puţină sare şi zahăr, dar nu foarte mult, deoarece zahărul în exces face ca aluatul să devină lipicios şi să se prindă de tigaie.
Lăsăm aluatul la rece pentru circa jumătate de oră, Turnăm puţin ulei într-o tigaie. După ce l-am încins, cu ajutorul unui polonic turnăm şi aluatul în tigaia pe care o mişcăm astfel încât aluatul să se întindă pe toată suprafaţa într-un strat subţire şi uniform. Clătita se prăjeşte până ce capătă o culoare aurie, după care cu ajutorul unei spatule sau, dacă aveţi dexteritate, printr-o mişcare energică a tigăii, o întoarcem pe cealaltă parte.
Clătitele umplute cu dulceaţă de smochine au o formă deosebită pentru că dulceaţa de smochine este pusă în mijlocul clătitei care apoi este strânsă ca o pungă. Desigur nu legăm cu sfoară, ci folosim o felie de portocală prin care trecem marginile clătitei.