Ciorbă pescărească
În urmă cu o săptămână, la Jurilovca, localitate din Delta Dunării, a fost organizată Serbarea Borşului Pescăresc.
Ștefan Baciu, 18.10.2014, 09:34
În urmă cu o săptămână, la Jurilovca, localitate din Delta Dunării, a fost organizată Serbarea Borşului Pescăresc. Pe lângă prezentarea unor obiecte meşteşugăreşti, o paradă a portului popular şi momente artistice, mai multe asociaţii de pescari s-au mobilizat şi au adus peste o tonă de peşte pentru a pregăti peste 3 mii de porţi de borş de peşte, ce au fost apoi oferite participanţilor. Prin astfel de festivaluri, locuitorii deltei pun în evidenţă, între altele, şi gastronomia acestei împărăţii a apelor. Un festival similar a fost organizat în toamna anului trecut la Crişan, când a fost organizat şi un concurs de gastronomie. Atunci, fiecare echipă a primit aceeaşi cantitate de peşte, iar în primele două manşe ale concursului de gastronomie a avut de pregătit câte două feluri de preparate, cu excepţia borşului a cărui pregătire a constituit o probă separată. Atunci, juriul a decis că locuitorii satului Caraorman au cea mai bogată gastronomie bazată pe peşte, iar la Jurilovca, gazda serbării organizate în urmă cu câteva zile, se face cel mai bun borş de peşte din Delta Dunării.
În fiecare gospodărie, adăpost sau cherhana din Delta Dunării veţi vedea un ceaun şi, eventual, pirostrii pe care se fixează acesta atunci când este pregătită mâncarea, cel mai adesea aceasta fiind borşul pescăresc. În zonele în care peştele se găseşte din belşug, aşa cum este şi Delta Dunării, se pun în ceaun sau în oală, la fiert, mai întâi peşti mărunţi, evisceraţi, necurăţaţi de solzi, dar bine spălaţi, cam un kilogram. Zeama astfel obţinută este strecurată şi turnată într-un alt vas. În această zeamă sunt adăugate legume tăiate mărunt, de obicei ceapă, doi ardei graşi, câteva roşii, o ceaşcă cu orez. Atunci când vine frigul, iar legumele se împuţinează, ardeii graşi şi roşiile sunt înlocuite de rădăcinoase tăiate mărunt, precum morcov, pătrunjel şi ţelină, precum şi cartofi tăiaţi cubuleţe. În Delta Dunării, această ciorbă dreasă cu ou şi cu smântână este întâlnită sub denumirea de storceag.
Să revenim însă la borşul tradiţional de peşte. După ce legumele sunt fierte, în ceaun se pun bucăţi mari de peşte care se lasă la fiert circa 20 de minute la foc potrivit, îndepărtându-se în permanenţă spuma. Focul nu trebuie să fie puternic deoarece există riscul ca bucăţile de peşte să se desfacă. Zeama poate fi acrită fie cu borş, fie cu roşii, fie cu oţet, ultima variantă fiind tradiţională pentru Delta Dunării. Prepararea borşului de peşte nu durează mai mult de o oră. În Delta Dunării, zeama este servită într-un castron şi alături, pe un platou, sunt aduse bucăţile mari de peşte şi mujdei de usturoi. În oferta restaurantelor putem întâlni atât denumirea ciorbă de peşte, dar şi cea de borş pescăresc. Diferenţa este că în farfuria de ciorbă sunt şi bucăţi de peşte, în timp ce, la borşul pescăresc, în farfuria de supă este doar o zeamă acră cu legume, iar alături, pe o farfurie întinsă, sunt acele bucăţi mari de peşte, servite separat, cu mujdei de usturoi şi cu mămăligă.