Ciorbă de viţel
În această ediţie vă prezentăm reţeta de borş de viţel, o alternativă pentru celebra ciorbă de potroace, un remediu pentru mahmureală.
Ștefan Baciu, 14.01.2017, 13:31
S-a încheiat perioada sărbătorilor de iarnă, cu mese bogate, stropite cu băuturi mai tari sau mai slab alcoolizate. Consumul în exces de alimente bogate în grăsimi este urmat uneori de o senzaţie de disconfort, mai ales dacă şi consumul de băuturi a fost semnificativ. Este o stare din care se poate ieşi apelând la remedii naturale precum zeama de varză murată, murături sau suc de roşii. Cea mai eficace este zeama de varză murată, cunoscută şi sub numele de moare”. Există însă şi o variantă mai sofisticată de a lupta contra mahmurelii sau urmărilor unei mese copioase, cum este, de exemplu, cea de nuntă şi anume ciorba de potroace. Se face din legume, carne de pasăre şi cu zeamă de varză. Are această denumire deoarece potroacă înseamnă sărătură, adică tocmai acea zeamă de varză.
O variantă mai rafinată a ciorbei de potroace am întâlnit-o într-o carte cu reţete boiereşti. De această dată, zeama de varză a fost înlocuită cu borşul, o zeamă acră, preparată din tărâţe de grâu sau de secară. Pentru aromă, se mai pot adăuga tulpini de leuştean sau crenguţe de vişin, fire de pătrunjel, mărar sau de ţelină. Aceste ingrediente se pun într-o putină sau într-un borcan ceva mai mare, iar peste ele se toarnă apă clocotită. Borşul este ceva obişnuit în bucătăria Europei centrale şi de est, în spatiul ex-sovietic existând celebrul borş de sfeclă roşie. Şi în spaţiul românesc are o largă utilizare, fiind folosit la acrirea ciorbelor, dar uneori a înlocuit chiar şi cuvântul ciorbă”. De aceea, în această ediţie vă prezentăm reţeta de borş de viţel”.
Avem nevoie de jumătate de kg de carne de viţel, cu puţină grăsime, de jumătate de litru de borş, de două cepe, de 2-3 morcovi, de o rădăcină de pătrunjel, de puţin ulei, de câteva ciuperci, proaspete sau deshidratate, de cimbru uscat şi măcinat, de câteva fire de pătrunjel şi de leuştean. Dacă avem ciuperci deshidratate, le înmuiem şi le fierbem în puţină apă şi apoi le tăiem în felii subţiri. Pe cele proaspete, le tăiem direct în felii subţiri. Carnea de viţel, tăiată în cubuleţe, o fierbem şi o spumăm.
Separat, călim uşor în ulei ceapa, tocată mărunt, precum şi morcovii şi pătrunjelul, daţi prin răzătoare, după care le adăugăm în oală peste carne. Procedăm la fel cu ciupercile. Spre final, când toate au fiert, turnăm în oală borşul, fiert separat. Lăsăm la fiert câteva minute, după care presărăm cimbru măcinat, piper şi sare după gust. Atunci când servim borşul de viţel, presărăm în farfurie frunze tocate de leuştean sau de pătrunjel