Bulz, mâncarea oierilor
Astăzi vă propunem o mâncare făcută iniţial de către oieri, dar care, în timp, şi-a făcut loc în meniurile multor restaurante din România – bulzul.
Ștefan Baciu, 02.11.2013, 15:51
Astăzi vă propunem o mâncare făcută iniţial de către oieri, dar care, în timp, şi-a făcut loc în meniurile multor restaurante din România – bulzul. Există mai multe tipuri de bulz, cu sau fără cârnaţi, cu sau fără ou, în straturi sau sub forma unor găluşti de dimensiuni mai mari. O dovadă că bulzul se află la loc de cinste în gastronomia românească este şi tentativa reuşită a locuitorilor din Turia, judeţul Covasna, de a intra în Cartea recordurilor cu un bulz gigantic, în formă de ruladă.
La prima încercare au făcut un bulz de 9 metri lungime, însă în anul 2008 au reuşit să facă o ruladă de 150 de metri şi 32 de centimetri, întinsă pe mese de aceeaşi înălţime şi aliniate pe şosea. Pentru acel bulz au fost utilizate circa 150 de kg de brânză de oaie şi 400 de kg de mălai. Nu mai puţin de 15 ceaune de 50 de litri, aduse de ciobani de la stânile din jur au fost folosite pentru pregătirea mămăligii.
Să vă prezentăm în continuare modul de preparare a bulzului în straturi. Avem nevoie de un kg de mălai şi de jumătate de kg de brânză de burduf. La început, pregătim mămăliga. Turnăm apă într-o oală sau într-un ceaun, adăugăm puţină sare şi apoi mălai şi fierbem la foc mic până când obţinem o mămăligă mai tare. Lăsăm mămăliga să se răcească puţin, după care luăm o parte din ea şi întindem un strat subţire, într-o cratiţă. Peste acesta aşternem un strat de brânză de burduf, după care întindem un alt strat de mămăligă.
Brânza de burduf poate fi amestecată cu mărar sau cu frunze tocate de pătrunjel. Între straturile de brânză şi mămăligă putem adăuga rondele de cârnaţi sau bucăţi mici de şuncă. Înainte de a introduce cratiţa la cuptor, putem sparge câteva ouă pe care le punem deasupra ultimului strat de mămăligă. După jumătate de oră la foc potrivit, scoatem cratiţa din cuptor, iar bulzul, porţionat, poate fi servit imediat. Întrucât este considerat ca un aperitiv, se poate servi alături de o ţuică bine răcită.
În Bucovina (nordul României), chiar la pensiunile turistice din zona Câmpulung Moldovenesc, am întâlnit şi bulz realizat cu mai multe ingrediente. Astfel, pe lângă brânza rasă sau brânza de burduf, se utilizează cârnaţi subţiri şi uscaţi, eventual afumaţi, şuncă afumată sau chiar mici bucăţi de slănină. De asemenea, brânza utilizată la bulz este amestecată cu verdeaţă (mărar, pătrunjel), iar în perioada primăverii cu frunze de ceapă verde sau de usturoi verde. Şi aici bulzul este servit alături de un pahar de tărie: ţuică, votcă sau afinată, ultima o băutură aflată, cum se spune, la ea acasă în Bucovina. Poftă bună!