Borş de peşte
La sfârşitul acestei săptămâni, în localitatea Crişan este organizată prima ediţie a Sărbătorii Borşului de Peşte.
Ștefan Baciu, 06.09.2019, 20:03
La sfârşitul acestei săptămâni, în localitatea Crişan este organizată prima ediţie a Sărbătorii Borşului de Peşte”, un eveniment care are scopul de a atrage atenţia turiştilor asupra tradiţiilor gastronomice şi culturale ale Deltei Dunării. În urmă cu câţiva ani, aici a fost lansat un program de pescaturism, destinat celor care vor să vadă cum arată ziua unui pescar, de la prinderea peștelui și până la transformarea acestuia în tradiţionale preparate gastronomice din Delta Dunării. Cu ocazia acestei sărbători, turiști cazați la pensiunile din localitate pot participa la concurs în cursul căruia trebuie să pregătească un borş de peşte, folosind ingredientele puse la dispoziție de către organizatori.
În fiecare gospodărie, adăpost sau cherhana din Delta Dunării există un ceaun şi, eventual, pirostrii pe care acesta se fixează atunci când este pregătită mâncarea, cel mai adesea aceasta fiind borşul pescăresc. În zonele în care peştele se găseşte din belşug, aşa cum este şi Delta Dunării, se pun în ceaun sau în oală, la fiert, mai întâi peşti mărunţi, evisceraţi, necurăţaţi de solzi, dar bine spălaţi, cam un kilogram. Zeama astfel obţinută este strecurată şi turnată într-un alt vas. În această zeamă sunt adăugate legume tăiate mărunt, de obicei ceapă, doi ardei graşi, câteva roşii, o ceaşcă cu orez.
Atunci când vine frigul, iar legumele se împuţinează, ardeii graşi şi roşiile sunt înlocuite de rădăcinoase tăiate mărunt, precum morcov, pătrunjel şi ţelină, precum şi cartofi tăiaţi cubuleţe. În Delta Dunării, această ciorbă dreasă cu ou şi cu smântână este întâlnită sub denumirea de storceag.
Să revenim însă la borşul tradiţional de peşte. După ce legumele sunt fierte, în ceaun se pun bucăţi mari de peşte care se lasă la fiert circa 20 de minute la foc potrivit, îndepărtându-se în permanenţă spuma. Focul nu trebuie să fie puternic deoarece bucăţile de peşte se pot desface în părţi mici. Zeama poate fi acrită fie cu borş, fie cu roşii, fie cu oţet, ultima variantă fiind tradiţională pentru Delta Dunării. Prepararea borşului de peşte nu durează mai mult de o oră. În Delta Dunării, zeama este servită într-un castron şi alături, pe un platou, sunt aduse bucăţile mari de peşte, servite cu mămăligă şi cu mujdei de usturoi.