Ardei umpluţi
Ardeii umpluţi fie cu orez, ciuperci sau carne tocată reprezintă un preparat savuros. Nu trebuie să petreceţi timp îndelungat în bucătărie pentru prepararea lor, care este şi destul de simplă.
Ștefan Baciu, 30.08.2014, 14:16
Generoasă oferta de legume a pieţelor agroalimentare din România ne-a dat ideea culinară pentru această săptămână. Ardeii umpluţi fie cu orez, ciuperci sau carne tocată reprezintă un preparat savuros. Nu trebuie să petreceţi timp îndelungat în bucătărie pentru prepararea lor, care este şi destul de simplă. Avem nevoie de circa 2 kg de ardei gras, de mărime medie cărora le scoatem cu grijă cotorul, nervurile şi seminţele din interior.
Separat, pregătim umplutura. Avem nevoie de circa jumătate de kg de orez, de două cepe, de doi morcovi, de mărar şi frunze de pătrunjel, suc de roşii sau bulion şi de câteva roşii din al căror înveliş vom realiza capacele pentru ardeii umpluţi. Spălăm orezul şi îl lăsăm puţin la înmuiat. Tocăm cepele pe care le călim uşor în ulei, alături de morcovii dati pe răzătoare şi de cubuleţe făcute din miezul roşiilor al căror înveliş îl tăiem în rondele potrivite pentru a astupa ardeii. Amestecăm legumele călite cu orezul şi cu mărarul tocat mărunt.
Condimentăm cu piper, punem sare după gust şi umplem ardeii cu această compoziţie, după care le punem capacele din roşii. Punem ardeii într-o cratiţă, fie culcaţi, fie cu capacele în sus, în orice caz turnăm apă şi suc de roşii astfel încât să îi acopere. Lăsăm să fiarbă la foc mic circa jumătate de oră, apoi se lasă cratiţa în cuptor pentru încă jumătate de oră. Spre final, se presară frunze tocate de pătrunjel. Ardeii umpluţi se servesc calzi, ornaţi cu frunze tocate de pătunjel şi acoperiţi cu iaurt sau cu smântână.
Putem face umplutura şi cu ciuperci pe care le călim uşor în ulei împreună cu ceapa şi cu morcovii raşi, însă în acest caz vom folosi o cantitate mai mică de orez. De asemenea, putem folosi şi carne tocată, de porc, de vită sau în amestec. În acest caz, amestecăm carnea tocată cu orezul curăţat de eventualele impurităţi, spălat şi scurs şi cu cepele tăiate mărunt. De această dată nu mai este cazul să mai folosim morcovi. În compozitie adăugăm mărar tocat mărunt, piper şi sare după gust.
Turnăm apă şi suc de roşii astfel încât să acopere ardeii, adăugăm şi miezul roşiilor din care am obţinut capacele pentru ardei şi lăsăm cratiţa la foc mic circa 45 de minute. Apoi băgăm cratiţa la cuptor şi o lăsăm la foc mic până când sosul scade suficient de mult. Ardeii umpluţi se servesc calzi, unul sau doi pe farfurie. Deasupra lor presărăm frunze de pătrunjel tocate mărunt şi turnăm puţină smântână. Un pahar de vin roşu demisec sau sec, servit la temperatura camerei, se adaugă în mod fericit acestui preparat al bucătăriei româneşti.