Ardei copţi
Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante.
Ștefan Baciu, 19.07.2024, 17:02
Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei de ardei copţi nu este complicată. Trebuie aleşi ardei graşi mai mari şi mai drepţi pentru a putea fi copţi uniform.
După ce au fost spălaţi, ardeii sunt puşi la copt pe o tablă încinsă, pusă pe aragaz la foc mediu. Ardeii trebuie rotiţi pe toate părţile pentru a se coace uniform şi nu trebuie lăsaţi prea mult pe plită pentru pentru a nu se înmuia foarte tare. După ce s-au copt, ardeii trebuie săraţi şi puşi pentru un sfert de oră într-un castron acoperit pentru ca pieliţa să poată fi îndepărtată uşor. Nu este indicată spălarea ardeilor copţi deoarece îşi pierd gustul.
Pot fi serviţi ca atare, după ce au fost înmuiaţi într-un sos alcătuit din ulei, oţet şi apă, iar deasupra lor sunt presarate frunze de pătrunjel, tocate mărunt, atât pentru aromă, cât şi pentru aspectul estetic. Oţetul poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie. Ardeii copţi pot fi serviţi, de asemenea, alături de salata de vinete. La prezentarea pe platou, ardeii copţi au codiţa înfăşurată într-o folie de staniol exact ca pulpele de pui.
Pentru a scăpa de cotoare şi de seminţe, ardeii copţi pot fi combinaţi cu vinetele coapte. Avem nevoie de 2 kg de vinete şi de un kg de ardei kapia roşii, de dimensiuni cât mai mari. Coacem vinetele, îndepărtăm coaja şi lăsăm pulpa la scurs. La fel procedăm şi cu ardeii, păstrând doar pulpa pe care o lăsăm, de asemenea, la scurs. Tocăm vinetele şi pulpa de ardei şi le amestecăm. Adăugăm şi o ceapă tocată, după care putem pune şi puţină maioneză şi omogenizăm. Această salată se serveşte întinsă pe felii de pâine.
Ardeii copţi pot fi combinaţi cu smântână sau cu brânzeturi. De exemplu, câlim uşor în ulei o ceapă tocată mărunt, după care adăugăm pulpa de la 5-6 ardei kapia copţi, tăiată în fâşii mici şi, după câteva minute, punem şi două roşii, tăiate cubuleţe. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru câteva minute, după care punem piper măcinat şi puţin cimbru uscat şi mărunţit.
Amestecăm şi punem treptat câteva linguri de smântână, iar spre final brânză telemea, dată pe răzătoare sau brânză de burduf, în bucăţi mici. Amestecăm timp de câteva minute până când brânza se topeşte, luăm vasul de pe foc şi presărăm frunze tocate de pătrunjel. Acest preparat se serveşte imediat, eventual cu mămăligă.