Îi ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru masa de Crăciun.
La târgurile de Crăciun din orașele României putem observa o diversificată ofertă de dulciuri.
Făina de porumb sau mălaiul este folosită pentru a face mămăligă, extrem de populară în bucătăria românească.
Sărbătoarea Sf. Andrei marchează începutul iernii, iar în tradiţia populară noaptea dinaintea acesteia este asociată cu apariţia unor spirite rele care trebuie evitate.
Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la murat.
Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf.
Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de „ouă românești”.
Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în mâncăruri şi salate nu doar gustul specific, ci şi culoare.
Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase reprezintă una dintre activităţile ce ţin de pregătirile pentru iarnă.
Ardeiul gras, ardeii capia şi gogoşarii fac parte din generoasa ofertă a toamnei.
În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a orgnizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat popularitate, aceasta şi datorită unei tradiţii locale, de a mânca sarmale cu carne, în foi de varză în combaţie cu piftie.
În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume ghiveci.
Racul este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi.
Plăcinta dobrogeană este unul dintre produsele româneşti recunoscute la nivelul Uniunii Europene, Indicaţie Geografică Protejată (IGP).
Somnul (Silurus glanis – lat.) este o specie de peşte răpitor de talie mare, care poate fi întâlnit în zonele cu mâl ale lacurilor şi râurilor, la maturitate putând depăşi 100 de kg.