Weekend Sessions la Grădina Botanică
Ce poți face în București, în weekend-uri, pe timp de vară, fie că te toropește canicula, fie că te răcorește o ploaie scurtă de vară, fie că este o seară răcoroasă sau una toridă?
Ion Puican, 29.06.2022, 15:39
Ce poți face în București, în weekend-uri, pe timp de vară, fie că te toropește canicula, fie că te răcorește o ploaie scurtă de vară, fie că este o seară răcoroasă sau una toridă? Mergi la Weekend Sessions în Grădina Botanică” – un loc de peste 17 hectare din centrul capitalei, fondată în 1884 de către Dimitrie Brândză (1846-1895), medic, naturalist și botanist român, membru titular al Academiei Române și inaugurată în 1891. Artă, sesiuni de muzică clasică, jazz, locuri de joacă pentru cei mici, proiecții de filme, ateliere, yoga, târg, performance-uri, într-un cuvânt urban în natură, natură urbană. Despre tot ce înseamnă Weekend Sessions”, despre ce se întâmplă la Grădina Botanică, am stat de vorbă cu Silvia Floareș, directoarea festivalului:
În mod obișnuit nu se întâmplă foarte multe activități, doar că am trecut din pandemie, am făcut un program de weekend cu artiști locali și antreprenori locali și invitați care apreciază cumințenia unui eveniment în aer liber și într-o natură pe care trebuie să o respectăm și să avem grijă de ea și să ne reconectăm de foarte multe ori. Am pierdut această conexiune în pandemie și în general în viață. Grădina Botanică este un spațiu emblematic pentru București, unde încercăm să infiltrăm și să aducem foarte multă emoție și să conectăm oamenii și familii tinere și tineri. Un spațiu de care ne-am deconectat în ultima perioadă, pentru că în momentul în care nu se întâmplă foarte multe lucruri într-un loc, îl simți străin și simți că e o chestie care îi aparține statului, trebuie să se ocupe el și e acolo ceva străin. Dar, în momentul în care vii și te atașezi de el emoțional, cred că spațiile se schimbă și cred că pentru București este foarte important să fie evenimente unde bucureștenii să se atașeze de zone și de spații, oamenii care reînvie spațiile respective.”
Cât durează Weekend Sessions? Ce se întâmplă în Grădina Botanică în weekend?
Cred că facem astăzi un an de când am pornit acest proiect. Ne bucurăm că avem alături parteneri care ne ajută să înfrumusețăm acest loc, cu luminițe, cu mici elemente care aduc culoare și care îți atrag atenția asupra acestui loc. Dar cred că cel mai important lucru este, și ne bucurăm, că am reușit să avem invitați și să avem pe scenă și în sesiunile de pe toată pajiștea de 6.000 de metri pătrați, oameni, artiști locali și antreprenori la început de drum, care vin fiecare cu puțin din energia lor și puțin din dorințele și visele pe care le au pentru București și pentru România. Gazdele noastre, cei de la Grădina Botanică a Universității din București, ne primesc până la final de iulie și sunt super deschiși. Știm că depind enorm și de ploaie și de toate prognozele meteo posibile. Avem un plan să avem până la finalul lui iulie și apoi să reluăm de la final de august până în septembrie, început de octombrie, cu niște weekenduri de rezervă, în cazul în care trebuie să reprogramăm artiști, ca să nu îi programăm fără îi avem pe scenă.”
La final, ce le transmite bucureștenilor directoarea festivalului, Silvia Floareș?
I-aș invita la cel mai cuminte festival din București, un loc unde să se relaxeze, să se simtă bine, să poată să vorbească și să se audă când sunt sesiunile muzicale, sesiuni acustice. Pentru foarte mulți dintre copiii care vin aici, copiii sub 12 ani, avem intrarea liberă și ne bucurăm pentru că pentru foarte mulți dintre ei este prima sesiune de muzică clasică, prima sesiune de jazz. Este ceva minunat când auzi un muzician cântând live. Toți îi punem pe copiii noștri să se uite pe YouTube și să asculte Mozart și Beethoven, dar, în momentul în care auzi un muzician cântând live, e o experiență minunată. Nu există o scenă propriu-zisă. Avem o mică scenă sub un copac mare, cu un covor și niște boxe care ne ajută să transmitem nu foarte departe ce se aude pe scenă. Avem o zonă de cinema în aer liber, cu invitați speciali. Suntem foarte norocoși că cei de la Institutul Francez și UNATC au fost deschiși și ne-au dat o selecție minunată, ca și cei de la Bucharest Film Awards. Avem tot felul de parteneri care se apropie de noi și vin cu conținut valoros.”