Vocile Unite ale Banatului
În București a avut loc un eveniment multicultural care a combinat muzica, tradiția, documentarea și cercetarea: The Unified Voices of Banat - Vocile Unite ale Banatului.
Ion Puican, 21.03.2022, 15:15
În București a avut loc un eveniment multicultural care a combinat muzica, tradiția, documentarea și cercetarea: The Unified Voices of Banat – Vocile Unite ale Banatului. Am stat de vorbă cu directoarea artistică a InnerSound New Arts Festival, Sabina Ulubeanu, despre ce reprezintă Vocile Unite ale Banatului și despre rădăcinile proiectului:
Vocile Unite ale Banatului este un proiect ce îmbină cercetarea etnomuzicologică și sociologică cu creația artistică. Claudia van Hasselt, mezzosoprana, ea a fost cea cu ideea acestui proiect, fiind de origine șvabă, și dorind să își cerceteze atât originile cât și să își provoace anumite gânduri despre această mini-Europa care este Banatul. Am mers prin Banat timp de aproape patru săptămâni, în vara anului 2021. Am pornit din Timișoara și apoi ne-am ramificat în satele dimprejurul Timișoarei, în orașele limitrofe, dar și mai îndepărtate, în Banatul montan, cum ar fi Reșița, Herculane, sate de lângă Herculane, satele de cehi de la Dunăre. Am întâlnit multe povești, multe etnii, multe muzici extraordinare și am fost uimiți cum se păstrează aceste tradiții de atâtea secole și cum această zonă e mândră de aceste tradiții, și cum se întâlnesc cu bucurie oamenii pur și simplu pentru a cânta, pentru a dansa, pentru a transmite mai departe copiilor ceea ce și ei au învățat de la strămoșii lor.
Oamenii trăiesc aceste obiceiuri străvechi în mod natural, în mod frumos, fără a încerca să impună nimic altuia, ci dimpotrivă, primind pe toată lumea în obiceiurile lor. Iar pentru mine personal, o mare surpriză a fost să văd că mai există rapsozi români care cântă cântecele vechi, care nu au nevoie de o orchestră în spate. Eu personal, compozitoare fiind, am studiat folclor în facultate și cunosc opera marilor înaintași, pornind de la Béla Bartók, pornind de la Constantin Brăiloiu, Emilia Comișel. Și am un mare respect pentru munca acestor profesori și compozitori care au studiat folclorul și care au explicat celor interesați de ce este atât de interesant și de ce e atât de rafinat și de bogat. În epoca comunistă, folclorul a fost din punctul meu de vedere ușor abuzat. S-a pus această orchestră în spate, care a aplatizat totul, dar se întâlnesc oameni care încă mai cântă la ei în curte și care știu toate doinele și cântecele de joc, și ți le pot comunica direct, a fost absolut fantastic. Au fost întâlniri emoționante până la lacrimi.
Care este publicul proiectului? Care este scopul său? Și din ce este compus?
Încercăm să ne adresăm publicului tânăr, nu prin prelucrarea muzicii pe care am găsit-o, pentru că nu acesta e scopul nostru. Scopul nostru este ca, pornind de la această muzică, să reverbereze în noi anumite sentimente, și în funcție de ele noi să creăm altă muzică, pur și simplu oferind un context în care ei pot lua contact nemijlocit cu aceste muzici și cu aceste tradiții, și cu acești oameni extraordinari, și cu locurile care îi înconjoară. Aș putea spune că din punct de vedere cultural proiectul nostru încearcă să promoveze oamenii, locurile și un vibe specific acestei regiuni, care este dincolo de tradițiile în sine, destul de cunoscute. Și mi se pare în primul rând că încercăm să promovăm o onestitate totală și față de acești oameni, pentru că noi nu le-am modificat absolut nimic din ce ne-au povestit și din ce ne-au cântat, este onestitatea acelora care încercăm să ne apropiem cu multă dragoste și cu mult respect de ei și să rezulte din asta noi creații. Am adus laolaltă video documentare, lucrări compuse și părți de improvizație ghidată de către noi, compozitorii. Practic, interpreții improvizează după anumite indicații pe care compozitorii le dau, iar toate acestea sunt în strânsă relație cu ceea ce am întâlnit noi în această perioadă de cercetare. Toată lumea este extrem de curioasă, extrem de interesată și doresc să afle cât mai multe despre acești oameni minunați din Banat.