Visuali Italiane, festivalul dedicat cinematografiei italiene
Visuali Italiane, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în martie cu a treia ediție, care va avea loc la București (4 - 10 martie), Cluj-Napoca (14 - 17 martie), Iași (23 - 24 martie și Timișoara (28 - 31 martie).
Corina Sabău, 26.02.2024, 14:14
Visuali Italiane, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în martie cu a treia ediție, care va avea loc la București (4 – 10 martie), Cluj-Napoca (14 – 17 martie), Iași (23 – 24 martie și Timișoara (28 – 31 martie). În perioda 29 mai – 2 iunie, Visuali Italiane anunță un parteneriat cu Este Film Festival (Sibiu). „Visuali Italiane – Noua cinematografie Italiană în România” aduce publicului cele mai bune producții recente, de la regizori consacrați la debuturi uimitoare, precum și filme de referință, care vor putea fi văzute în prezența invitaților speciali, regizori sau actori. Am vorbit cu Simona Rădoi, PR, despre specificul acestui festival.
„Chiar dacă o mulțime de producții italiene erau prezente în selecțiile festivalurilor autohtone, ne-am gândit că ar fi binevenit un festival dedicat cinematografiei italiene, care este atât de bogată, indiferent că vorbim de producțiile contemporane sau de cele clasice. Festivalul este strâns legat de misiunea Institutului Cultural Italian, organizator al festivalului, și își propune o incursiune în cultura italiană, cu focus pe creațiile contemporane. După cum știți, Italia este apreciată pentru tradiția sa culturală de secole, pentru capodoperele din trecut, dar ne dorim să prezentăm și cultura momentului, o cultură creativă, care își poate măsura puterile cu enorma și minunata sa istorie.
Ajungând la a 3-a ediție, festivalul ocupă deja un loc respectabil pe scena festivalurilor din România. Desigur, avem ambiția să îl creștem și mai mult în următorii ani, să ajungem cu filmele din festival în mai multe orașe din România. Cinematografia italiană este mai vie ca niciodată, dovadă fiind și nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun film străin a producției „Io Capitano” / „Eu căpitan” de Matteo Garronecare va rula și în deschiderea festivalului. Festivalul include o selecție variată, producții vechi și noi, regizori tineri și consacrați, dar și voci feminine din ce în ce mai apreciate. Dorim să continuăm pe drumul pe care l-am creat deja și să aducem tot ce este mai bun din cinematografia italiană contemporană în România.”
2023 a fost un an plin de producții importante și variate, iar Visuali Italiane, prin selecția făcută,își propune să reflecte această bogăție. Simona Rădoi ne face câteva recomandări
„Deja menționatul „Io Capitano” / „Eu căpitan” de Matteo Garrone, nominalizat la Oscar 2024, „La Chimera” / „Himera”, de Alice Rohrwacher, nominalizat la Palme d’Or și recent premiat la European Film Awards, sau „Comandante / „Comandantul”, de Edoardo De Angelis, filmul care a deschis Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Acestea sunt, să zicem, filmele mai cunoscute care au fost prezente în festivaluri, filme de care a auzit un public mai larg. Acestora li se adaugă și debuturi uimitoare precum „Patagonia” de Simone Bozzelli, „Adevăratele continente sunt oceanele” de Tommaso Santambrogio și „Adagio” de Stefano Sollima. Sunt incluse în programul acestei ediții și filme cu teme grave, importante precum Clădirea LAF de Michele Riondino, „Artificii de Giuseppe Fiorello. Cinema-ul regizat de femei este reprezentat de producții ca „Ți-am zis eu!” de Ginevra Elkann și „Mizericordie” de Emma Dante. Desigur, avem și filme cult, cum este cel care va rula în închiderea festivalului:”Consecințele iubirii”, de Paolo Sorrentino. Dacă v-a plăcut la „La grande bellezza”, vă recomand și acest film.”
„Avem de-a face cu o panoramă extrem de variată, cu forme și genuri diferite, în care dorința de a realiza filme de autor și pasiunea pentru divertisment nu sunt două forțe care se anulează reciproc, ci perspective care se completează”, spune Eddie Bertozzi, curatorul festivalului Visuali Italiane.