„Un Stradivarius în școli”
Muzica clasică vine în întâmpinarea tinerilor, prin proiectul educațional național „Un Stradivarius în școli”, parte a programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.
Corina Sabău, 05.08.2024, 16:52
Răzvan Stoica, unul dintre cei mai apreciați violoniști ai scenelor internaționale contemporane, împreună cu vioara sa Stradivarius, acompaniat de pianista Andreea Stoica, au avut concerte în școlile din Iași, Piatra Neamț, Suceava, București, Deva și Hunedoara. Până la sfârșitul acestui an, demersul propune 27 de concerte la nivel național, care vor aduce muzica clasică în fața unui public tânăr de peste 5.000 de persoane. Răzvan Stoica, declarat cel mai bun tânăr violonist european al anului 2013, cântă pe o vioară Stradivarius din 1729.
În cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli”, Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au interpretat lucrări ale unor compozitori emblematici ca Georg Friederich Hӓndel, Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Niccolo Paganini, Maurice Ravel, Igor Stravinski, Ciprian Porumbescu.
Răzvan Stoica: “Atmosfera de la aceste concerte a fost fantastică și pot să spun că și eu, și Andreea am fost profund impresionați de atenția copiilor. Au intrat în filmul nostru, filmul unui concert real și cred că asta contează enorm, mai ales că scopul acestui proiect, Stradivarius în școli, este să aducem muzica clasică cât mai aproape de elevi și să aducem vioara Stradivarius la ei acasă.
O să vă povestesc despre cum a luat naștere acest proiect inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae. Cătălina Pârvu, directoarea Fundației, a pornit de la feedbackului foarte bun pe care l-am avut în urma turneurilor convenționale pe care le facem, ca Baroque Tour, unde noi oferim 20% din capacitatea sălii, dar și bilete gratuite tinerilor.
Și pentru că, așa cum spuneam, am avut reacții foarte încurajatoare, ne-am dorit să venim în întâmpinarea elevilor interesați de muzica clasică. Ne dorim să le deschidem acest interes pentru muzica clasică pentru că sperăm ca într-un viitor apropiat acești tineri să vină și în sălile de concert pentru a se bucura de genul acesta de muzică.”
„Un Stradivarius în școli” promovează o abordare neconvenţională asupra muzicii clasice, prin contactul direct cu publicul tânăr. Violonistul Răzvan Stoica vorbește în interviurile sale despre importanța înțelegerii, a formării unei relații intime cu muzica, iar „Un Stradivarius în școli” exprimă această formă de deschidere spre un domeniu considerat greu accesibil.
Răzvan Stoica: „Cred că noi, ca artiști, avem obligația morală de a înlesni accesul tinerilor la această muzică. Și îmi amintesc cât de mult a însemnat pentru mine -când studiam la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București- că aveam posibilitatea de a merge mereu la concerte , aveam intrări gratuite la Ateneul Român și la Sala Radio.
Cred că faptul că am intrat într-o sală de concert de foarte tânăr a contribuit la formarea mea de artist. Asta ne dorim și pentru acești tineri și așa cum spuneam, ca artiști avem obligația de a gândi și de a pune in aplicare astfel de proiecte.
În plus, bucuria pe care o primim la finalul proiectului nu poate să fie comparată cu nimic. O spun foarte sincer, ai o satisfacție maximă.”
„Un Stradivarius în școli” va continua și în anii următori. De asemenea, recent, a fost lansat, tot la inițiativa Fundației Culturale Gaudium Animae, „Un Stradivarius în universități”.