Proiectul cultural-educațional „Mă numesc Curaj”
După mai bine de doi ani de pandemie, multe restricții și începutul unui război chiar la graniță, parcă e nevoie de curaj mai mult ca oricând, mai ales de curajul de a-ți recunoaște propriile temeri.
Christine Leșcu, 05.10.2022, 16:06
După mai bine de doi ani de pandemie, multe restricții și începutul unui război chiar la graniță, parcă e nevoie de curaj mai mult ca oricând, mai ales de curajul de a-ți recunoaște propriile temeri. Exact asta își propune proiectul cultural-educațional Mă numesc Curaj”, inițiat de Asociația Câte-n lună și-n mansardă”, un proiect care a debutat anul trecut și care-și propune să dureze 23 de luni.
Gândit să se desfășoare în mai multe etape, cu ateliere destinate copiilor și familiilor lor, Mă numesc curaj” e un proiect bazat pe storytelling” sau pe povestire”. Fie că scriu, desenează, fac colaje sau chiar dansează, participanții la ateliere capătă curajul de a-ți exprima propriile gânduri sau temeri. Așadar, este vorba și de un demers terapeutic, ne spune Valentina Bâcu, inițiatoarea proiectului:
Anul trecut ne-am legat de povești și de personajele care ne dau curaj. A fost momentul lansării proiectului multianual Mă numesc Curaj”, care este un program de educație culturală și creativitate pentru copiii din România, dar și din diaspora. Pentru el am adunat foarte multă energie atât din partea povestitorilor și a artiștilor care se implică în derularea unor ateliere cu copii, cât și din partea copiilor și a familiilor care participă la aceste activități. S-au adunat zeci de povești sub pelerina curajului. Anul acesta am aflat mai multe rețete de curaj. Am descoperit împreună cu copiii că ați arăta vulnerabilitatea nu este un lucru care te face slab, dimpotrivă. Încercăm să aducem și noi un strop de ajutor și să îi ajutăm să-și găsească cadrul potrivit pentru a-și exprima creativ talentul, pentru a-și găsi vocile care sunt din ce în ce mai puternice, mai ales în rândul tinerilor copiii de astăzi.”
Desfășurate în această toamnă la sfârșit de săptămână, atelierele beneficiază de prezența unor scriitori, ilustratori, dar și psihologi care-I ghidează pe copii pe care exprimării de sine prin mijloace artistice. Valentina Bâcu, inițiatoarea proiectului Mă numes curaj”.
Sunt ateliere care se desfășoară nu neapărat cu o frecvență anume, pentru că au fost situații în care a trebuit să regândim calendarul. Proiectul nostru adună poveștile despre curajul din pandemie. În momentul în care a început războiul din Ucraina a trebuit să adaptăm tematica atelierelor sau să modificăm puțin calendarul. În momentul de față am revenit cu o nouă serie de ateliere, atât în București, cât și în alte orașe Vaslui, Timișoara, Cluj. În Cluj va avea loc o expoziție în această toamnă, care va aduna poveștile copiilor. E vorba de povești scrise, dar și transpuse vizual în desene. Sunt ateliere de ilustrație, benzi desenate, animație, dar și de dans.”
Cel mai recent atelier de genul acesta s-a desfășurat în București, în interiorul unei librării, astfel încât copiii au avut acces și la cărțile dedicate lor. La finalul proiectului Mă numesc curaj”, 500 de povești vor fi adunate, înregistrate și prelucrate în formate multimedia astfel încât ele să ajungă la un public cât mai larg.