„Povestea satului meu”, ateliere educaționale susținute de Fundația Pro Patrimonio
De mai mulţi ani, Fundaţia Pro Patrimonio desfăşoară o amplă acţiune de restaurare a Conacului Neamţu, din satul Olari, judeţul Olt.
Christine Leșcu, 07.09.2022, 09:33
De mai mulţi ani, Fundaţia Pro Patrimonio desfăşoară o amplă acţiune de restaurare a Conacului Neamţu, din satul Olari, judeţul Olt. În paralele, pentru comunitatea localăm fundaţia organizează şi o serie de activităţi dedicate copiilor. Iar în toamna aceasta, tema celor cinci zile de ateliere educaţionale a fost „Povestea satului meu”. Amănunte ne oferă acum Andreea Machidon, coordonatoarea programelor educaţionala în cadrul Fundaţiei Pro Patrimonio. Atelierele fac parte din Caravana de Patrimoniu a fundației. Este o activitate pe care o desfășurăm deja de șapte ani aici, la Conacul Neamțu, respectiv ateliere legate de patrimoniu și povești legate de sat, arhitectură și împrejurimile din jurul conacului Neamțu. Anul acesta, tematica noastră este legată de descoperirea satului prin diferite forme creative cum ar fi : teatru, teatru de umbre, legătorie de carte, regie și montaj de film. Sunt diferite jocuri. Copiii sunt din comunitatea respectivă, chiar din satul Olari, comuna Pârșcoveni. Anul acesta creăm un traseu al satului Olari. Copiii realizează o hartă a locului prin anumite panouri interactive amplasate în sat, panouri prin care povestesc despre natura locului, despre arhitectură, despre tradiții și obiceiuri. Și, cumva, încercăm să integrăm patrimoniul material și imaterial în povestea aceasta.
Obiectivul pe termen lung este familiarizarea comunităţii cu patrimoniul propriu şi stimularea interesului de a-l proteja şi de a-l pune în valoarea, deziderate care par deja atinse, ne spune Andreea Machidon. Activitățile specifice la Conacul Olari le desfășurăm de șapte ani. Interesul a fost mare încă de la primele activități. Sunt foarte mulți copii care își doresc să participe și sunt interesați de ceea ce facem, însă capacitatea noastră este, din păcate, limitată și încercăm așa, ca strategie, în toate comunitățile unde lucram să îi formăm de-a lungul anilor și să vedem niște rezultate în timp cu ei. Ideea este ca acești copii să ajungă să fie participanți direct în acest proces al revitalizării locului și să se simtă ca parte a acestui proiect, încercând în viitor să-și imagineze diferite scenarii de reinsuflare a vieții în patrimoniul local.
Conacul Neamțu, un exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia, are acum o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935. Dar originile sale sunt mai vechi şi au legătură cu arhitectul Ion Mincu, creatorul stilului românesc. Fundaţia Pro Patrimonio a deschis şantierul în 2016 şi de atunci lucrează anul aici. Andreea Machidon. Anul acesta am lucrat la tencuielile din interior, la etajul superior al conacului. Asta a fost planul și suntem aproape gata cu această etapă a etajului de sus. Oamenii din echipa de lucru sunt oameni din comunitate. Au fost oameni care au venit direct pe șantier și au lucrat toată vara aici.El a fost donat Fundației Pro Patrimoniu, cu mențiunea că acesta ar trebui restaurat și readus în comunitate. Importanța lui, din punct de vedere arhitectural , e dată de numele unuia dintre arhitecți. Proiectul a fost coordonat de arhitectul Ion Mincu, alături de discipolul său. Și de aici vine și importanța conacului pentru arhitectură. Conacul este cunoscut. În poveștile copiilor să apară această poveste cu unul dintre oamenii care a locuit la acest conac. Era celebru, avea serate de pian pe care le ținea la poarta conacului la care asistau oamenii din sat.
Până la finalizarea lucrărilor de restaurare, copiii din Olari vor avea şansa participării la atelierele Pro Patrimonio în fiecare an, la începutul toamnei.