Persoanele fără adăpost își fotografiază lumea
Pe lângă oamenii străzii trecem în fiecare zi grăbiți, aproape fără să-i băgăm în seamă și, mai ales, fără să ne gândim cum arată universul lor zilnic, la interior și la exterior.
Christine Leșcu, 25.01.2023, 16:07
Pe lângă oamenii străzii trecem în fiecare zi grăbiți, aproape fără să-i băgăm în seamă și, mai ales, fără să ne gândim cum arată universul lor zilnic, la interior și la exterior. Dar, recent, o expoziție de fotografie încearcă să ne introducă în această lume, eveniment care face parte dintr-un proiect mai larg intitulat Vocea cetățenilor fără adăpost, derulat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe). Cei șapte autori ai fotografiilor vernisate în cadrul expoziției În deciziile care ne privesc, avem nevoie să fim auziți! sunt clienți ai Asociației Carusel, organizație non-guvernamentală care-i deservește pe oamenii străzii de mulți ani. Despre selecția lor, ne vorbește acum Alexandru Palas, coordonatorul proiectului din partea CeRe:
Sunt dintre clienţii Carusel. De altfel, colaborarea cu ei a fost esențială pentru a lua contact mai ușor cu persoanele fără adăpost din București. Însă selecția nu a fost făcută de ei, ci oamenii s-au autoselectat, exprimându-și interesul. Iar apoi a avut un scurt interviu cu mine pentru a determina afinitate pentru fotografie. Oamenii au fotografiat momente din viața de zi cu zi, de la locul în care dorm la localitațile în care s-au dus pentru a-și recupera certificatul de naștere, de pildă. Avem o fotografie făcută în avion de către cineva care a plecat din țară sau fotografii făcute în situații comune, cum ar fi mersul prin ploaie, statul la coada diferitelor cantine sau chiar și o fotografie făcută în fața bradului de Crăciun la Carusel.
Prima etapă a expoziției de fotografie s-a desfășurat la sediul Facultății de Sociologie din cadrul Universității București, unde imaginile realizate de cei șapte oameni ai străzii au putut fi admirate într-una din sălile de curs. Mai târziu expoziția se va muta la sediul central al Muzeului de Istorie a Municipiului București – Palatul Șuțu – care, astfel, va oferi acestor persoane șansa de a se exprima și de a-și spune povestea cât mai multor oameni. Alexandru Palas revine la microfon:
Acesta este scopul expoziției. Ne-am bucura ca oamenii care trec, mai ales din 6 februarie, prin dreptul Palatului Șuțu (sediul Muzeului Municipiului și văd fotografiile însoțite de texte care explică aspecte din viața oamenilor străzii să capete o înțelegere mai bună a provocărilor cu care se confruntă cei fără adăpost. Odată cu această înțelegere, sperăm să vina și mai multă empatie și realizarea faptului că îmbunătățirea condițiilor de viață pentru acești oameni este benefică pentru întreaga societate.
Conform unor studii realizate de CeRe și de Asociația Carusel în România sunt, probabil, în jur de 15.000 de persoane fără adăpost, o statistică exactă fiind imposibil de realizat. Aceștia se luptă pentru supraviețuire zi de zi, în orașe din ce în ce mai ostile, cu puține locuri care oferă masă și cazare oamenilor străzii.