Noaptea Ideilor
Pe 28 ianuarie, Institutul Francez din România a participat la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente.
Corina Sabău, 01.02.2021, 16:34
Pe 28 ianuarie, Institutul Francez din România a participat la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Ideilor, un eveniment internaţional organizat de Institutul Francez de la Paris pe cinci continente, în 75 de ţări. Evenimentele reunite în jurul temei principale a acestei ediţii – APROAPE” – au avut loc online la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. În contextul pandemiei de COVID-19, tema din acest an a fost aleasă pentru a observa cum se transformă ideea noastră de spaţiu şi mobilitate și cum ne mai raportăm la solidaritate.
România a făcut parte și din maratonul internațional transmis live pe rețelele sociale de către Institutul Francez din Paris pe 28 ianuarie, prin prezentarea unei proiecții speciale Aproape – dincolo de vârste”. Prietenii români ai Institutului Francez, printre care Ileana Țăroi, jurnalistă și coordonatoarea Secției Franceze a Radio România Internațional, au vorbit despre concepția lor referitoare la noțiune de aproape” și despre provocările din ultimul an.
Teodora Achim, responsabilă de marketing şi comunicare la Institutul Francez din Timişoara, ne-a prezentat câteva dintre evenimentele care au avut loc online la Noaptea Ideilor 2021:
”Am alcătuit programul în așa fel încât să semene cu un maraton. La Timișoara ne-am concentrat mai mult pe ceea ce înseamnă comunitate, a fi aproape de comunitate, de aceea ne-am dus către oamenii și locurile care au reușit să creeze legături și să coaguleze oameni în jurul lor. Un exemplu este Librăria La Două Bufnițe, cunoscută la nivel internațional, fondată de Oana Doboși și Raluca Selejan. De asemenea, un loc foarte viu în Timișoara este Scârț, Muzeul Consumatorului Comunist, creat de Christine Cizmas și Ovidiu Mihăiță, fondatori și ai teatrului independent Auăleu. Am dorit să aflăm de la ei cum au reușit să rămână aproape de public și să-l fidelizeze în această perioadă. Ne-am îndreptat și spre un spațiu nou creat în Timișoara, centrul independent FABER, care s-a deschis în plină pandemie și a fost un loc de referință pentru activitatea culturală a orașului în a doua jumătate a anului trecut. Am vorbit și cu Dominic Fritz, primarul Timișoarei, pentru că ni s-a părut important să-l întrebăm cum reușește să țină comunitatea aproape, date fiind vremurile dificile pe care le trăim. Tot la Timișoara am stabilit o întâlnire și cu sociologa Eva Illouz, specialistă în sociologia sentimentelor. Aceasta a publicat o carte despre felul în care societatea capitalistă influențează relațiile amoroase, așa că ni s-a părut deosebit de interesant să-i ascultăm opiniile despre felul în care evoluează relațiile noastre în vremuri de criză și să vedem spre ce ne îndreptăm.”
Tot în cadrul Nopții Ideilor, Institutul Francez Cluj-Napoca a propus în direct pe pagina sa Facebook o interesantă dezbatere moderată de Ioana Costaș, directoarea instituției, despre regenerarea urbană prin arta stradală, cu exemple de bune practici din Cluj-Napoca și Nantes, orașe care aniversează anul acesta 30 de ani de înfrățire. Noaptea Ideilor a avut un program bogat și pentru copii, care au participat la ateliere de poveşti, gândire critică sau dezvoltare personală.