Mircea Cărtărescu, distins cu Dublin Literary Award
Romanul „Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024.
Corina Sabău, 12.08.2024, 17:57
Romanul „Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024. „Cu pasaje de mare frumusețe, extrem de inventive pe alocuri și încărcate de accente filosofice și lirice, Solenoid este opera unui important scriitor european”, și-a motivat juriul premiului alegerea. De asemenea, membrii juriului au apreciat traducerea din română în engleză făcută de Sean Cotter, care „a captat precizia lirică a originalului în română, ceea ce a permis ca romanul lui Cărtărescu să devină accesibil unui public cu totul nou de cititori”.
Ediția în limba engleză a romanului a apărut în traducerea lui Sean Cotter, la Deep Vellum Publishing, în toamna lui 2022, și a fost considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului, bucurându-se de cronici elogioase în numeroase publicații importante precum The New York Times, The New Yorker, Publishers Weekly, The Financial Times. Pe lista numelor mari care au câștigat în trecut Dublin Literary Award se află scriitorul turc Orhan Pamuk, francezul Michel Houllebecq, scriitoarea româno-germană Herta Muller (care a și luat Nobelul pentru Literatură în 2009). Mircea Cărtărescu despre romanul Solenoid:
”Una dintre marile teme este această meditație în privința lumii, în privința realității, în privința a ceea ce trăim noi. Iar cealaltă temă care se încrucișează cu ea într-un fel este tema salvării. Tema salvării sau, dacă vrem să folosim un limbaj mai elevat, mai teologic, tema mântuirii: ce putem face ca să ieșim din această realitate? După cum știți, toate miturile gnostice spuneau același lucru: tu nu ești de aici, tu ești doar o scânteie de divinitate îngropată în materie și datoria ta este să evadezi, oricine ai fi. Datoria ta este să evadezi din realitate, să urci din nou la marea flacără divină din care această scânteie provine.
Trebuie să vă spun că mi-au trebuit patru ani să mă hotărăsc asupra următorului subiect după ce am terminat romanul Orbitor. Mi-au trebuit patru ani în care n-am scris aproape nimic, în care m-am gândit în fiecare zi a vieții mele ce să fac mai departe și în care am avut de ales între mai multe variante de subiect. Înaintând în vârstă, mi-am dat seama că nu mai am foarte mult timp, nu-mi mai pot ocupa timpul cu fleacuri, nu mai pot să scriu lucruri gratioase, haioase, cum scriem în fiecare zi pe facebook. Sau pot să scriu și asta, dar aș vrea să fac și altceva, să fac o carte testamentară, o carte care să însemne cu adevărat ceva. O care în care să spun, dacă se poate, deodată, tot ce am trăit eu. Să încerc să concentrez experiența mea de viață ca să las ceva în urma mea, cum se spune. Să las ceva concret și folosibil, utilizabil de către cei care vin după noi. Pentru mine, această carte este o cheie de boltă a ceea ce am făcut eu până acum, este acea piatră care susține bolta celorlalte cărți ale mele.”
În 2022, „Solenoid” de Mircea Cărtărescu a fost declarată cartea de ficţiune a anului în Statele Unite de către Los Angeles Times. Premiile de literatură acordate de influentul cotidian sunt unele dintre cele mai prestigioase din întreaga Americă. Publicat în 2015 la Editura Humanitas și apărut în numeroase ediții, Solenoid a fost tradus până acum în spaniolă, catalană, suedeză, franceză, germană, slovacă, bulgară, croată, italiană, daneză, neerlandeză, engleză, norvegiană și maghiară.