LYNX Festival
LYNX, primul și singurul festival din România dedicat filmului documentar și fotografiei de natură, s-a desfășurat la Brașov în perioada 4-9 iunie.
Corina Sabău, 10.06.2024, 16:15
LYNX, primul și singurul festival din România dedicat filmului documentar și fotografiei de natură, s-a desfășurat la Brașov în perioada 4-9 iunie. După ce anul trecut a inclus în programul său 8 documentare internaționale, toate sold-out, majoritatea în premieră în România, festivalul a revenit cu o nouă selecție inedită care i-a încântat pe iubitorii de film şi natură de toate vârstele. Programul celei de-a doua ediții a inclus 13 documentare, din care 9 în premieră națională, și l-a avut ca invitat special pe Morten Hilmer, fotograful recunoscut pentru fotografiile sale în zonele arctice.
Dan Dinu, directorul artistic al LYNX Festival, ne-a vorbit despre zona de fotografie pe care a dezvoltat-o evenimentul:
„Festivalul a avut de la început și această direcție pe zona de fotografie. Și anul trecut am avut expoziții de fotografie, în plus suntem și coorganizatori ai Concursul Internațional de fotografie Milvus Photocontest. Diferit de ediția actuală a fost însă că anul trecut nu am avut un fotograf de notorietate internațională care să ajungă aici, la Brașov, am avut doar un interviu online cu un fotograf foarte cunoscut. Cu siguranță, însă, partea de fotografie este foarte importantă pentru noi pentru că cele două arte vizuale, filmul și fotografia, sunt foarte utile când vine vorba de a pune în valoare natura. De asemenea, sunt unelte care arată lumea în care trăim într-un mod simplu, vizual, ușor de înțeles. De aceea, noi ținem foarte mult la cele două asociații care organizează festivalul, România Sălbatică și Asociația Forona. Fotografia și filmul – cele două arte promovate de asociațiile respective- reușesc să-i facă pe oameni să iubească natura datorită unei expoziții de fotografie sau unui film documentar.”
O inițiativă marca România Sălbatică, LYNX Festival are printre obiectivele sale principale să crească gradul de conștientizare asupra importanței pe care natura o are în viața noastră, încă din primii ani. În acest sens, festivalul are o colaborare strânsă cu Asociația Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România).
Dan Dinu: ”Plănuim un album de fotografie și, de asemenea, lucrăm la un proiect care încearcă să pună mai mult în valoare această artă. Ne dorim, în același timp, să educăm și să sensibilizăm publicul în ceea ce privește speciile care trăiesc în jurul nostru și care sunt atât de benefice și importante pentru viața noastră. Cumva prin toate proiectele și activitățile noastre desfășurate în cadrul Lynx Festival și al celor două asociații coorganizatoare – România Sălbatică și Asociația Forona – încercăm să educăm publicul mai mult în direcția asta. Cum ne place nouă să spunem, încercăm să facem conservare prin educare.
Cu ajutorul ONG-urilor implicate, am ajuns și în multe școli. Și dacă luăm în calcul doar ce s-a întâmplat în ultimii ani – de când s-a creat Săptămâna Verde în cadrul școlilor -,am oferit gratuit spre vizionare în filmul România Sălbatică. La început am fost sceptici, dar am avut surpriza ca foarte multe școli să dorească să vadă filmul și să dorească să-l difuzeze, astfel că în cei doi ani filmul a ajuns la peste 350.000 de copii, ceea ce pentru noi a fost o mare, mare împlinire. Spun asta pentru că suntem convinși că în urma feedback-ului pe care l-am avut de la școli în urma difuzării filmului, acei copii au fost sensibilizați, au înțeles rostul filmului și protejării naturii.”
Documentarul Songs of Earth / Cântecele Pământului , produs de unul dintre cei mai prolifici realizatori de film germani, Wim Wenders, nominalizat și laureat de-a lungul carierei sale la numeroase festivaluri mari de film, a fost proiectat în deschiderea celei de-a doua ediții a LYNX Festival.