Ioana Mischie, selectată în prima competiție imersivă de la Cannes
Proiectul artistei Ioana Mischie ''Human Violins: Prelude (Multi-Users Version)'' a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes în competiţia imersivă (Immersive Competition), dedicată proiectelor din zona realităţii virtuale şi introdusă pentru prima oară în istoria evenimentului.
Corina Sabău, 15.07.2024, 16:26
”Human Violins: Prelude (Multi-Users Version)” este o experienţă VR (realitate virtuală) extinsă, inspirată de o poveste adevărată, care ne invită să reflectăm asupra modului în care putem păstra cea mai creativă dintre moştenirile umane de-a lungul generaţiilor. Spectatorii urmăresc povestea fictivă a Almei, o iubitoare de vioară, oferindu-li-se şansa de a cânta şi de a prelungi moştenirea muzicii sale.
Ioana Mischie despre prezența sa la Festivalul de la Cannes:
„A fost o ediție istorică pentru noi toți, atât pentru artiștii implicați, cât și pentru organizatori, pentru că, iată, această competiție imersivă a sărbătorit prima ediție.
A fost, de asemenea, foarte emoționant și pentru că proiectul nostru, Human Violins: Prelude, a avut spectatori din întreaga lume. Am avut public din China, Venezuela, India, de pe toate continentele, și a fost emoționant să putem vorbi cu spectatorii despre proiect, să-i întrebăm pe oameni cum au trăit povestea propusă de noi, cum se raportează la proiect.
Am avut dialoguri foarte interesante cu ei și pentru noi a fost o experiență absolut memorabilă. Am plecat încărcați cu idei pentru noi proiecte și ne-a bucurat să vedem că proiectul nostru românesc, de altfel singurul proiect românesc din selecție, a încântat oamenii și a fost perceput ca un proiect inovator, care poate să genereze trenduri audiovizuale.”
Selecţia pentru competiţia imersivă din acest an a Festivalului de la Cannes a inclus opt proiecte, unele dintre ele experienţe colective de realitate virtuală şi realitate mixtă bazate pe locaţie, precum şi lucrări de proiecţie cartografică şi holografică.
Ioana Mischie: ”Așa este, au fost doar opt proiecte selectate, ceea ce ne-a bucurat enorm, pentru că în competiție se aflau artiști din țări precum Franța, Canada, Taiwan, toate având politici importante de susținere a creației imersive. De aceea consider că a fost o performanță imensă să reușim să punem și România pe această listă.
De altfel, proiectul nostru a reprezentat prima coproducție România-Franța în domeniul VR și la festivalul de la Cannes am participat atât reprezentanți din România, cât și din Franța. Sperăm ca această participare la Cannes să reprezinte și o invitație deschisă pentru decidenții din domeniul culturii de a investi în acest domeniu. Este un domeniu absolut minunat care poate să devină un brand de țară, pentru că în România avem artiști foarte, foarte talentați, o comunitate tehnologică foarte avansată și o infrastructură tehnologică foarte avansată. Ca atare, putem excela în acest domeniu dacă investim pe măsură.
Am fost încântați să constatăm că această formă de artă este recunoscută și celebrată și totodată să cunoaștem, la rândul nostru, noi posibili colaboratori din acest domeniu. Așa că sperăm ca veștile bune să continue și acesta să fie doar un început. Dar acest început vine după 12 ani de muncă în acest domeniu, de aceea sperăm să folosim această experiență și să o dezvoltăm de acum înainte.”
Prin Competiţia Imersivă, Festivalul de Film de la Cannes şi-a propus să scoată în evidenţă următoarea generaţie de artişti internaţionali care redefinesc povestirea şi inventează noi experienţe bazate pe naraţiune, care depăşesc ecranul tradiţional bidimensional al cinematografului.