„Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”
Deschisă la finalul anului trecut, expoziția anuală a Pinacotecii București se înscrie în contextul celebrării a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (1993).
Corina Sabău, 15.04.2024, 15:30
Deschisă la finalul anului trecut, expoziția anuală a Pinacotecii București se înscrie în contextul celebrării a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (1993). Mijlocul secolului al XIX-lea, ilustrat de lucrările expuse în expoziție, marchează momentul în care contactul artiștilor români cu marea artă europeană devine tot mai intens. Theodor Aman, întemeietorul Școlii de Belle-Arte din București, se numără printre primii pictori români plecați să studieze la Paris. Angelica Iacob, șef secție Artă – Muzeul Municipiului București, ne-a vorbit despre câteva dintre lucrările care pot fi văzute în expoziția „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”.
„În această expoziție pot fi admirate opere semnate de către artiști români din secolul a 19-lea și prima parte a secolului 20. Pornim, desigur, de la Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu. Sunt artiști foarte cunoscuți, nume cu rezonanță pentru pentru public, dar în cadrul acestei expoziții noi prezentăm lucrări inedite semnate de ei. De exemplu, lucrările de Theodor Aman expuse sunt peisaje realizate în Franța. Unul dintre acestea este „Plimbare în Parc”. Semnate de Nicolae Grigorescu avem lucrări de grafică inedite ca „Un bărbat costumat”. Tot o lucrare foarte interesantă semnată de Nicolae Grigorescu este „Souvenir de Barbizon”. Este o lucrare care ne amintește totodată că artiștii români care au ajuns în Franța au studiat nu doar la Paris, ci și la celebră Școală de la Barbizon, contribuind la înnoirea limbajului plastic în secolul al 19-lea. Iar în acel moment, pictura în aer liber a reprezentat un moment de cotitură pentru arta pe care o admirăm cu toții. Provenind tot din Școala de la Barbizon avem și un peisaj inedit, recent restaurat, semnat de Filip Marin. Este vorba de un peisaj surprins în Pădurea Fontainebleau. Filip Marin este cunoscut mai ales ca sculptor, un sculptor foarte bine reprezentat în patrimoniul Pinacotecii București și ne bucurăm că acum avem ocazia să arătăm și această pictură care, credem noi, poate îmbogăți perspectiva asupra operei sale.”
În perioada interbelică, foarte mulți dintre artiștii români își desăvârșesc studiile în Franța, cu profesori și artiști celebri în epocă, Lucien Simon, Jean-Paul Laurens, Henri Mattise. Angelica Iacob, șef secție Artă – Muzeul Municipiului București.
„După cum se știe, artiștii români s-au orientat către Franța, au vizitat expoziții, au studiat împreună cu colegii lor francezi și din alte țări și au contribuit la consolidarea unei arte care se afla la momentul acela într-un proces de modernizare. Amintesc faptul că artiștii noștri au expus la saloanele oficiale de la Paris, de asemenea, că în Franța a fost înființat un salon al artiștilor independenți, ceea ce s-a întâmplat și în România, există deci multe corespondențe care se pot stabili între arta franceză și arta românească. Mai mult decât atât, în expoziție încercăm să surprindem și relația unor artiști francezi cu personalități din România, astfel că avem o mică secțiune dedicată celor doi colecționari Anastase și Elena Simu, care au fost portretizați de Antoine Bourdelle, un artist francez foarte apreciat. Nu în ultimul rând aș dori să mai amintesc o lucrare specială, o sculptură din bronz realizată de Jean-Antoine-Marie „Antonin” Idrac (1849-1884), care a fost donată de Consiliul Comunal al oraşului Paris către Primăria Municipiului Bucureşti în 22 august 1938. Aceeași lucrare a fost apoi transferată de la Cabinetul Primarului General către Pinacoteca Muzeului Municipiului Bucureşti. Este una dintre lucrările care ilustrează și relațiile diplomatice dintre dintre cele două țări.”
Expoziția „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”, curatoriată de Elena Olariu și Angelica Iacob, rămâne deschisă până la sfârșitul lunii septembrie.