Gala tinerilor scriitori şi Cartea de poezie a anului 2019, de Ziua Culturii Naţionale
Gala tinerilor scriitori/Cartea de poezie a anului 2019 este unul dintre evenimentele organizate cu ocazia celei de-a zecea ediţii a Zilei Culturii Naţionale.
Corina Sabău, 13.01.2020, 13:36
Gala tinerilor scriitori/Cartea de poezie a anului 2019 este unul dintre evenimentele organizate cu ocazia celei de-a zecea ediţii a Zilei Culturii Naţionale, care ne aminteşte, anul acesta, că se împlinesc 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. Cartea de Poezie a anului 2019 se acordă volumului „Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă” & „Jurnal scris în a treia parte a zilei” de Angela Marcovici (Marinescu), carte apărută la editura frACTalia din București. Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2019 sunt nominalizate cărți semnate de Jesica Baciu, Timotei Drob, Anastasia Gavrilovici, Artiom Oleacu, Vlad Sibechi și Krista Szöcs. Pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2019 sunt nominalizate cărți semnate de Diana Bădica, Iulian Bocai, Valentin Covaciu, Valentina Șcerbani și Cristina Vremeș.
Cea de-a X-a ediție a Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2019 se desfăşoară la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, principal organizator al evenimentului, alături de Asociaţia EURO CULTURART, cu sprijinul APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Andreea Răsuceanu, critic literar şi scriitoare, face parte din juriul Galei şi ne-a vorbit despre importanţa evenimentului şi despre cărţile nominalizate: „Anul acesta nu ne-a fost uşor să facem selecţia. Este complicat când nu sunt suficiente titluri, dar şi atunci când sunt foarte multe titluri bune şi este foarte greu de ales. Aş spune că 2019 a fost mai degrabă a fost un an al poeziei şi al poeziei tinere, prin urmare avem cel mai mare număr de nominalizări la premiul pentru poezie, şase titluri ale unor tineri autori, până în 35 de ani.
Dar nici la capitolul proză nu stăm rău, sunt cinci titluri nominalizate. În schimb, nu avem nici un tânăr critic până în 35 de ani, aşa cum menţionează regulamentul Galei. Eu cred că astfel de evenimente sunt vitale, de aceea am şi acceptat să particip, să fiu parte din juriu. Pentru mine este al patrulea an de când jurizez, am fost la rândul meu premiată, am luat premiul pentru tânărul critic al anului 2013 cu volumul Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară. Pot spune că mă bucur să fac parte din acest juriul pentru că pot depune mărturie din interior că lucrurile se întâmplă exact aşa cum ar trebui să se întâmple în orice juriul literar, se votează, se punctează, se adună punctele şi nu este loc negocieri care să presupună criterii extraliterare.”
Scriitoarea şi criticul Andreea Răsuceanu ne oferă câteva sugestii de lectură, declarându-se o admiratoare a prozei eminesciene. „Ar trebui să-l citim, oricum, mai puţin prin intermediul şabloanelor şi comentariilor literare care par neschimbate de zeci de ani în manualele şcolare. Cred că Mihai Eminescu trebuie citit cu foarte multă libertate şi cu lipsa oricăror prejudecăţi. Eu, personal, revin mereu la proza lui, care-mi place foarte mult şi descopăr câte prejudecăţi aveam când l-am citit pentru prima dată, în gimnaziu şi liceu. Aşa cred că ar trebui citit, cu o privire proaspătă şi eliberându-ne de tot ce s-a spus până acum despre el. Din fericire, am întâlnit – când am fost invitată la diverse întâlniri cu liceeni – şi profesori foarte deschişi la minte, care ştiu să-i facă pe copii să se apropie de literatura lui Eminescu şi altfel, evitând clişeele şi vorbindu-le despre Eminescu nu doar ca despre poetul naţional.”