Gala Premiilor UAPR
Premiile UAP se decernează din anul 1961, fiind, de la acea dată până în prezent, singurul moment dedicat recunoaşterii valorilor, performanţelor realizate în artele vizuale româneşti la nivel naţional.
Luana Pleşea, 19.11.2018, 15:58
Peste câteva zile, mai exact pe 22 noiembrie, celebra Colonie a Pictorilor din Baia Mare va fi gazda Galei Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru anul 2017. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Asociația Filiala UAP Baia Mare, cu susținerea financiară a Municipiului Baia Mare și a Consiliului Județean Maramureș.
Premiile UAP se decernează din anul 1961, fiind, de la acea dată până în prezent, singurul moment dedicat recunoaşterii valorilor, performanţelor realizate în artele vizuale româneşti la nivel naţional. Festivitatea avea loc anual și era dedicată membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România consacraţi, dar şi tinerilor emergenţi nemembri, evenimentul fiind însoţit de o amplă expoziţie cu lucrările artiştilor premiaţi. Premiile nu au mai fost acordate din anul 2007, din lipsă de fonduri. Tot din 2007 nu s-au mai achiziţionat lucrări de artă pentru patrimoniul naţional, achiziţia reprezentând un alt mod de recunoaştere şi susţinere a creaţiei româneşti contemporane în domeniul artelor vizuale.
Gala s-a reluat în 2017, în organizarea Filialei UAP Râmnicu Vâlcea, acesta fiind primul oraş din provincie care a găzduit un astfel de eveniment. Colonia Pictorilor, locul desfăşurării Galei de anul acesta, nou restaurată, a fost inaugurată încă de anul trecut. Laura Ghinea, preşedinta Filialei UAP Baia Mare: A fost o inaugurare simbolică, pentru că lucrările încă erau pe final. Când au venit colegii de la UAP din ţară şi au văzut ce am reuşit să realizăm, atunci am primit această invitaţie de a organiza Gala la Colonia Pictorilor. Colonia Pictorilor este un loc fondat în 1896. Este un loc special, avem patrimoniu material şi imaterial: un sit cu cinci clădiri, cu 28 de rezidenţe pentru artişti, însemnând de la 50 până la 100 de metri pătraţi ca suprafaţă. Avem o galerie de artă care poate să expună şi artă tradiţională, până la artă contemporană, pe o suprafaţă desfăşurată de 700 de metri pătraţi pe două niveluri. E vorba de această şcoală veche care a existat la Baia Mare, care a fost alternativa academismului la vremea respectivă, fondată de Hollósy Simon, unde au venit până la 4 mii de cursanţi de peste tot din lume până la cel de-al doilea război mondial. Apoi, acest loc a fost preluat de UAP în anii ’50, când a fost fondată Uniunea, şi această continuitate a fenomenului artistic la Baia Mare a fost prezentă nu numai simbolic, ci şi faptic, în sensul în care artiştii au lucrat aici în mod continuu. Deci, cumva, este un simbol puternic pentru România, pentru cultura europeană. Pentru că e vorba de un fenomen european care s-a dezvoltat la vremea respectivă împreună cu Şcoala de la Balcic, cu Şcoala de la Barbizon şi toate aceste şcoli libere de pictură care s-au dezvoltat ca alternativă la academism…”
Uniunea Artiştilor Plastici din România va acorda, la 22 noiembrie, premii pentru domenii diferite ale artelor vizuale contemporane: Pictură, Sculptură, Arte Decorative, Grafică, Critică, Artă Plastică Religioasă și Restaurare, Artă în Spațiul Public, Multimedia, Design. Se vor decerna, desigur, Marele Premiu şi Premiul de Excelenţă. Juriul mai acordă un premiu pentru tineret şi totodată desemnează trei prieteni ai artelor şi ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Gala include o expoziţie cu lucrări ale artiştilor premiaţi, iar în paralel cu Gala Premiilor, în cadrul Festivalului Arte+ se organizează expoziții personale EȘANTION DE ARTIST, ale artiștilor membri stagiari și titulari din Filiala Baia Mare. Laura Ghinea: Expoziţia are loc în galeria noastră, chiar în Sala Mare, unde va avea loc decernarea. Nu va fi o expoziţie mare, pentru că este doar câte o lucrare pentru fiecare artist, dar artiştii vor avea bucuria de a se întâlni pe simeze. Noi am organizat un festival al artelor în cadrul acestei gale, în sensul că avem 50 de expoziţii personale, cu 50 de artişti băimăreni, care sunt prezenţi pe simeze în ateliere. Atelierele sunt ca nişte mici galerii… Expoziţiile sunt, începând cu aeroportul, până la Sighetu Marmaţiei. Deci, vorbim de un fenomen care dorim să se perpetueze, să existe această comunicare între artiştii care vin din ţară şi care sunt premiaţi şi artiştii locali. Această expoziţie este un prilej de comunicare între artişti, pentru că există un fel de ruptură între Bucureşti şi provincie. Încercăm să reînnodăm aceste relaţii”.