Filmele românești din 2023
2023 a adus premiera mondială a unor filme provocatoare făcute de regizori români deja consacrați, dar și debuturi remarcabile în ficțiune și documentar.
Corina Sabău, 01.01.2024, 10:27
2023 a adus premiera mondială a unor filme provocatoare făcute de regizori români deja consacrați, dar și debuturi remarcabile în ficțiune și documentar. Cel mai bun film al anului, nu doar după ecourile din România, ci urmărind cele mai importante topuri (Cahiers du Cinema, Sight and Sound) rămâne Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, în regia lui Radu Jude. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor).
Narațiunea e bazată pe niște întâmplări adevărate la care am participat sau am fost martor, povești mici, individuale, ale unor oameni prinși în relații personale, profesionale, de muncă, în care se întâlnesc foarte multe linii de tensiune din interiorul felului în care funcționează societatea noastră, spune Radu Jude despre Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, propunerea României pentru Premiile Oscar 2024.
Între revoluții, un documentar care se îmbină cu ficțiunea, regizat de Vlad Petri, este un alt film apreciat în festivaluri, dar și de public, premiat la Berlin cu Premiul FIPRESCI și la TIFF (Transilvania International Film Festival) cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. O prietenie pasională care se întinde de-a lungul unui deceniu turbulent, marcat de două revolte improbabile, formează inima emoțională a puternicului documentar hibrid al regizorului român Vlad Petri scrie Variety. Filmul confirmă încă o dată capacitatea lui Petri de a aduce istoria la viață și de a chestiona ce înseamnă ea pentru cei care au traversat-o notează Screen International.
Un alt film de neratat lansat în 2023 este Warboy, cel mai recent lungmetraj scris și regizat de Marian Crișan, care spune povestea unui adolescent prin ochii căruia vedem finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact întâmplările din toamna anului 1944. Băiatul încearcă să-i salveze pe cei doi cai ai familiei pornind cu ei într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni. Warboy e contrapunctul absolut al tuturor sforțărilor industriei autohtone de a fi hip: unfilm deliberat inactual, chiar vetust, dar care arborează o claritate a gestului regizoral capabilă să transforme cinemaul într-o mică mirare continuă, scrie criticul Victor Morozov.
În topul aceluiași critic este menționat și Spre Nord“, debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, recompensat cu Premiul Criticii de Film, Bisato dOro, la cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2022 în cadrul secțiunii Venice Orizzonti, dedicată filmelor ce lansează noi trenduri estetice și expresive în spațiul cinematografic. Scenariul filmului, scris de Mihai Mincan în 2016, este inspirat dintr-un fapt real, petrecut în anii 90: încercarea unor români de a ajunge în America, ascunși într-o navă care transporta marfă. O reprezentare îndrăzneață și de neclintit a situațiilor ce pot avea loc în apele internaționale. O poveste despre alegeri morale, bunătate și compromis, curaj și frică. O poveste care te pune pe gânduri chiar și finalul genericului, scrie publicația Intoscreens.
Noul film al lui Tudor Giurgiu lansat în 2023, Libertate, spune o poveste mai puțin cunoscută. În Sibiu, în haosul lunii decembrie 1989, mai mulți bărbați – securiști, militari, civili – au fost ținuți ostatici într-o piscină dezafectată și acuzați că sunt teroriști.Filmul a câștigat numeroase premii internaționale: Premiul pentru Cel mai Popular Film Românesc la TIFF, Premiul CICAE la Sarajevo, Premiul Juriului Ecumenic la Cinefest Miskolc, Premiul pentru cele mai bune costume și decoruri (semnate de Viorica Petrovici, respectiv de Vali Ighigheanu) la Waterloo Historical Film Festival, Premiul FIPRESCI la Cottbus Film Festival și Premiul Criticii la Arras Film Festival.
De foarte mare succes la public, dar și apreciere din partea criticii s-a bucurat documentarul De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin, în regia și scenariul Carlei-Maria Teaha. Filmul, lansat în 2023, o aduce în prim plan pe Nora Iuga, una dintre cele mai apreciate scriitoare și traducătoare din România.