Film în sat
La Rășinari (județul Sibiu) s-a desfășurat al treilea sezon al festivalului „Film în Sat”, inițiat de actorul Cuzin Toma.
Corina Sabău, 08.07.2024, 15:30
La Rășinari (județul Sibiu) s-a desfășurat al treilea sezon al festivalului „Film în Sat”, inițiat de actorul Cuzin Toma. În cadrul evenimentului au avut loc proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediții, la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filmul și alte forme ale artei în fața unui public de peste 15.000 de persoane.
La această ediție a festivalului s-au văzut două filme românești care au umplut sălile în ultimul an: „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, și comedia „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu. Programul a fost completat de o selecție de scurtmetraje românești.
Actorul Cuzin Toma, inițiatorul și organizatorul festivalului: ”Am ales să organizez acest festival în sate pentru că locuitorii de acolo, chiar tinerii, ajung mai greu la oraș și la evenimentele culturale organizate în spațiul urban. În plus, eu am plecat din mediul rural și am pornit acest proiect în speranța că filmele vor ajunge la cât mai mulți oameni interesați, cum am fost și eu, să le vadă. În primul an, 2022, evenimentul Film în sat s-a desfășurat în șase localități. Ne dorim foarte tare ca festivalul să ajungă în toate localitățile rurale din România, pentru că tinerii din mediul rural sunt un public activ și foarte interesat de cultura de calitate.
La evenimentele din cadrul festivalului Film în sat proiectăm deocamdată filme de public, filme cu povești în care să se regăsească cei mai mulți spectatori. Consider că este foarte important să aducem în mediul rural asemenea evenimente și spun asta din experiența proprie, pe mine accesul la artă și cultură m-a ajutat foarte mult, mi-a schimbat viața și m-a ajutat să evoluez. De aceea am ales să-mi folosesc notorietatea câștigată în cei douăzeci de ani de activitate ducând mai departe lucrurile astea care m-au îmbogățit spiritual, să le fac cunoscute și tinerilor din mediul rural.
Pentru ei, acest festival înseamnă o deschidere, o oportunitate. Datoria noastră este ca, prin aceste filme, să provocăm publicul să-și pună întrebări sau, parțial, să-și răspundă la anumite întrebări. Dacă reușim să-i facem să plece de la proiecții punându-și întrebări sau găsind răspunsuri la poveștile prezentate, consider că ne-am făcut datoria.”
„Libertate” este o dramă istorică regizată de Tudor Giurgiu, inspirată din evenimentele Revoluției din 1989 de la Sibiu, un moment de răscruce în istoria României. Filmul a fost apreciat pentru realismul său și pentru modul în care a capturat haosul și tensiunile acelei perioade. Prezentat în avanpremieră la Festivalul de film de la Sarajevo, el a primit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) și a fost răsplătit, la Gala Premiilor Gopo din 2024, cu zece premii, două dintre ele revenindu-le actorilor Alex Calangiu (Cel mai bun actor în rol principal) și Iulian Postelnicu (Cel mai bun actor în rol secundar).
Dezvăluind o parte din culisele vieții de actor, filmul VISUL este o comedie regizată de Cătălin Saizescu, după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe. Produs de Nerv Film și distribuit de Bold Film Studio, lungmetrajul este o comedie inspirată de fapte reale, al cărei protagonist, un actor de provincie aflat în impas, ajunge să lucreze cu câțiva deținuți pentru un spectacol de teatru, iar în timp ce visele lor par să se apropie mai mult de îndeplinire, visul său e din ce în ce mai departe.