Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Tema ediției din 2024 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care s-a desfășurat în perioada 21-30 iunie, a fost „Prietenie”. Pe durata celor 10 zile de festival, Sibiul a găzduit 830 de evenimente în aer liber, în interior și online, susținute de 5.000 de artiști din 82 de țări.
Corina Sabău, 01.07.2024, 17:00
Tema ediției din 2024 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care s-a desfășurat în perioada 21-30 iunie, a fost „Prietenie”. Pe durata celor 10 zile de festival, Sibiul a găzduit 830 de evenimente în aer liber, în interior și online, susținute de 5.000 de artiști din 82 de țări.
Cea de-a 31-a ediție a festivalului a adus la Sibiu nume de talie mondială din teatru și film, precum actorii americani John Malkovich și Tim Robbins, actrița franceză Isabelle Adjani sau dramaturgul, scenaristul și regizorul american Neil LaBute. S-a inaugurat, cu ocazia FITS, primul Sezon cultural România – Polonia 2024-2025. De asemenea, festivalul a găzduit și un program francez consistent, care a marcat un secol de funcționare a Institutului Francez în România.
Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România, a vorbit despre strânsa colaborare cu Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a evocat personalitatea criticului de teatru de reputație internațională George Banu, care și-a continuat în Franța cariera universitară începută în România. George Banu, care s-a stins din viață anul trecut, s-a numărat printre invitații constanți ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor și a primit de mai multe ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța.
Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România. “Aș dori să mulțumesc lui Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și echipei sale pentru că au inclus acest Centenar al Institutului Francez în cadrul Festivalului din acest an. Teatrul este esențial în relația noastră și un număr impresionant de proiecte s-au desfășurat în acest domeniu. Iar în centrul acestei cooperări teatrale, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu joacă un rol major și îi mulțumesc că există. Este vorba despre prietenie, apreciere reciprocă, dar și despre proiectele pe care le punem la cale împreună și acest lucru contează cel mai mult. Nu voi reveni asupra istoriei bogate care ne leagă, aș vrea doar să menționez colaborarea realizată cu ocazia Sezonului România- Franța 2019, și zecile de spectacole care au marcat evenimentul respectiv.
Aș vrea să rememorez și evenimentele de anul trecut, când relația dintre Rennes și Sibiu a fost întărită prin aceste proiecte frumoase cu Teatrul Național din Brest. Evident, nu voi avea timp să menționez zecile de personalități care au jucat aici, pe scenele din Sibiu. Anul acesta ați avut-o ca invitată specială pe actrița Isabelle Adjani, ceaa ce ne încântă, bineînțeles. De asemenea, aș dori să menționez spectacolele de stradă din cadrul festivalului, foarte frumoase, care întotdeauna îi vor face să viseze pe miile de spectatori. Vom continua această relație de cooperare și de prietenie, vom menține vie această relație între Franța și România. Aș vrea să îl amintesc pe George Banu, pe care toți iubitorii teatrului l-au cunoscut și pe care eu l-am întâlnit la Sibiu, un vizionar extraordinar, care a contribuit foarte mult nu numai la teoria teatrului. Un vizionar care ne-a dăruit foarte mult și la nivel uman multora dintre noi.„
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu FITS a găzduit și în acest an întâlnirea dintre mai multe universități cunoscute, în cadrul a două dintre structurile asociate: Platforma de Cercetare Doctorală și Festivalul Universităților de Teatru. Printre noutățile anului 2024 s-a numărat o nouă structură pentru Bursa de Spectacole, eveniment asociat FITS și platformă de dialog între tinerii artiști, operatorii culturali, instituțiile de spectacole și rețelele culturale.