Festivalul de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița”
Festivalul de poezie și muzică Poezia e la Bistrița, amânat inițial din cauza pandemiei,, s-a desfășurat în perioada 16 - 18 octombrie, în curtea interioară a Muzeului Județean.
Corina Sabău, 26.10.2020, 15:39
Festivalul de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița”, amânat inițial din cauza pandemiei, s-a desfășurat în perioada 16 – 18 octombrie, în curtea interioară a Muzeului Județean. Invitații celei de-a 12-a ediții au fost scriitorii Florin Iaru, Ion Mureșan, Anastasia Fuioagă, Alex Văsieș, Olga Ștefan, Toni Chira, Ioan Es. Pop, Monica Stoica, Radu Vancu, Andrei Doboș, Deniz Otay, Florin Partene și Gabriela Feceoru. Tradiția edițiilor precedente s-a păstrat, astfel că poeții prezenți au avut ca invitat un prozator, de data aceasta pe Bogdan-Alexandru Stănescu.
Traducător, editor, preşedinte al Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, Bogdan-Alexandru Stănescu este autorul volumelor de poeme „Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul” și „anaBASis” și al romanelor „Copilăria lui Kaspar Hauser” și „Caragiale: scrisoarea pierdută”. Festivalul de poezie și muzică „Poezia e la Bistrița” este organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Societatea de Concerte Bistrița, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Directorul evenimentului, Gavril Țărmure: „Toate edițiile s-au derulat în Sinagoga din Bistrița, care a devenit un centru cultural cât se poate de respectabil. Acolo organizăm cu preponderență concerte de muzică de cameră în cadrul unor stagiuni anuale, tot acolo organizăm aproape 80 de evenimente pe an, printre care și Festivalul de poezie și muzică Poezia e la Bistrița. Festivalul este internațional în mod obișnuit, dar anul acesta am făcut o excepție, ca urmare a acestei pandemii am renunțat la oaspeții noștri străini pe care îi invitasem din timp. Astfel că această ediție a fost ușor restrânsă, dar participările sunt la fel de consistente ca întotdeauna dacă vorbim de valoarea invitaților noștri.”
De la început, intenția festivalului organizat de Gavril Țărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, și scriitorii Dan Coman şi Marin Mălaicu-Hondrari a fost de a aduce poeți câți mai diferiți, din toate generațiile, consacrați, dar și debutanți. Gavril Țărmure, directorul evenimentului: „Întotdeauna ne-am dorit ca un eveniment organizat de noi să se constituie și ca un posibil model cultural. Colaboratorii mei apropiați, împreună cu care am inițiat și coordonat acest festival de la început, Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari, sunt întotdeauna însoțiți de un spirit critic cât se poate de benefic, ei îi selecționează pe oamenii pe care îi consideră cei mai relevanți pentru literatura română și europeană.
Am avut ocazia de-a lungul edițiilor să colaborăm cu institute culturale dintre cele mai prestigioase, Institutul Cultural Francez, Ambasada SUA, Flemish Literature Fund,Institutul Cultural Maghiar, Literaturhaus din Berlin, așa că pot spune că au fost la Bistrița poeți reprezentativi din aceste țări. Noi suntem convinși că festivalul își va redobândi acest caracter internațional și că de la anul evenimentul va avea aceeași anvergură cu care s-a consacrat.
Când l-am inițiat, ne-am dorit să asociem două dintre cele mai rafinate forme ale culturii, despre care nu se poate spune să sunt foarte la modă: muzica de camera și poezia. Ne-am dorit să nu le lăsăm în uitare și, spre satisfacția noastră, am constatat că Sinagoga a fost întotdeauna arhiplină. Așa că am continuat anual festivalul, spre bucuria participanților, dar și a iubitorilor de muzică și poezie.”
Publicul din Bistrița s-a bucurat și de recitaluri muzicale, susținute de soprana Daniela Păcurar, violonistul Claudiu Hontilă și pianista Meda Nemeti.