Festivalul de lectură pentru cei mici, Narativ
La sfârșitul lunii martie, a avut loc la București cea de-a patra ediție a Festivalului de lectură pentru cei mici, Narativ
Christine Leșcu, 17.04.2024, 14:15
La sfârșitul lunii martie, a avut loc la București cea de-a patra ediție a Festivalului de lectură pentru cei mici, Narativ. Organizat de editura și fundația Curtea Veche, Narativ s-a desfășuraT într-o primă etapă la Colegiul Național Școala Centrala din capitală pentru ca acum, în partea a doua a lunii aprilie, sa fie găzduit și de liceul pedagogic din Timișoara. Și la București, și în orașul de pe Bega copii și adolescenți au la dispoziție un târg de carte dedicat lor, ateliere creative și întâlniri cu diverși autori, totul pentru ca cei cu vârste între 7 şi 14 ani să-și hrănească pasiunea pentru lectură și cărți. Irene Arsene, președinta Asociației Curtea Veche, precizează, în plus, că Narativ nu este doar un festival dedicat beletristicii sau ficțiunii pentru copii, ci și cărților care au un oarecare nivel de teoretizare specific vârstei. Irene Arsene.
Asta a fost cererea. Inițial am mers pe ideea de „lectură de plăcere”, iar asta ar însemna literatura noastră și cea universală. Dar, iată, că în timp am ajuns să avem și alt tip de ateliere și să aflăm că, tot prin lectură, tot cu ajutorul cărților, ne formăm și gândirea critică pentru a putea să deosebim lucrurile și să dezvoltăm creierul și educația copiilor. A fost o surpriză destul de mare să vedem că primele ateliere care s-au ocupat au fost cele referitoare la științe. Voiau să cunoască lucruri legate de chimie sau de fizică sau de robotică. Asta a fost o surpriză. Sigur că urmează teatrul, de exemplu, și cinematografia, deci tot felul de domenii, până la urmă. (…) Este o sărbătoare, un festival unic de lectură pentru copii cum nu am mai auzit să existe și bucuria a fost de fiecare dată foarte mare. E o întâlnire foarte plăcută între părinți, copii și pedagogi. Și părinții, de asemenea, pot să participe la o întâlnire cu psihologi, atâta timp cât copiii sunt la ateliere pentru a vorbi despre problemele pe care le au ca, de pildă, „ce înseamnă să-i aducem mai aproape de carte sau cum să-i ajutăm să citească mai mult”.
La toate edițiile de până acum participarea a fost peste așteptări organizatorilor care, de altfel, au și venit în întâmpinarea celor peste 2000 de copii înscriși, de pildă, la ediția din martie. Pentru ei au fost organizate, de asemenea, 50 de ateliere pe diverse teme de la scriere creativă, la întâlniri cu psihologi renumiți și scriitori. Ce s-a constatat de-a lungul celor patru ediții de Narativ aflam tot de la Irene Arsene care, de altfel, recunoaşte că sunt foarte uşor de captivat copiii, dacă vii cu subiecte de care ei sunt interesaţi. irene Arsene.
Dacă începi să vorbești despre o temă sau despre o carte potrivită vârstei lor, foarte repede ajungi să ai un rezultat. Când am avut Narativul organizat cu o pauză de o săptămână între activități, în sâmbăta următoare fiind a doua etapă, au venit părinți care să ne spună că al lor copil toată perioada aceea de o săptămână, între un narativ și celălalt, a citit zilnic. Adică, până la urmă aproape că nici nu contează care carte-i place sau care este domeniul pe care îl preferă copilul, ci important este acest obicei de a citi zilnic: să înceapă cu 10 minute și să ajungă la 20 de minute și de acolo copilul pleacă pe un traseu cu un bagaj extraordinar. Neuroștiințele ne spun foarte clar că dacă un copil citește un mic vraf de cărți în clasele gimnaziale, citește peste 10 cărți să spunem, atunci el va avea o calitate a vieții peste medie.
Weekendul acest la Timişoara, în incinta Colegiul Naţional Pedagogic Carmen Sylva, Narativul organizează ateliere de bandă desenată despre miturile Greciei antice, de scriere creative, de iniţiere în teatru şi de analize comparative între cărţi şi versiunile lor cinematografice.