Expoziția „Touch Nature”
Radiografie artistică directă a efectelor intervenției umane asupra mediului, expoziția „Touch Nature” s-a deschis recent la București în ambele spații /SAC, /SAC @ Berthelot și /SAC @ Malmaison (Atelierele Malmaison).
Corina Sabău, 13.05.2024, 15:30
Radiografie artistică directă a efectelor intervenției umane asupra mediului, expoziția „Touch Nature” s-a deschis recent la București în ambele spații /SAC, /SAC @ Berthelot și /SAC @ Malmaison (Atelierele Malmaison). Componentă din parcursul internațional al unuia dintre cele mai mari și mai provocatoare demersuri curatoriale itinerante de acest gen, „Touch Nature @ /SAC Bucharest” este semnată de Sabine Fellner și de Alex Radu, cu un design de expoziție de Maria Ghement și Justin Baroncea.
Expoziția este concepută în jurul unui dialog dintre lucrările a 35 de artiști de top din România și Austria, și este un apel la conștientizare în ceea privește problemele de mediu, plecând de la cuvintele lui Alexander von Humboldt (gânditor, fondator al climatologiei, ecologiei și oceanografiei), „Natura trebuie simțită”.
Proiectul este organizat de /SAC și de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în cadrul inițiativei IMAGINE. Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac. ”Eu cred că a fost o șansă extraordinară ca lucrurile să înceapă în acest fel și să fie demarate de către colegii din Viena, mai precis de la Muzeul de Artă Aplicată din Viena. Conducerea de acolo i-a propus curatoarei Sabine Fellner să realizeze o expoziție având această temă, a crizei climatice, un subiect de fierbinte actualitate. Și din această discuție, pe care au avut-o cei de la Muzeul de Artă Aplicată din Viena cu Sabine Fellner, a ieșit un concept curatorial care a început să voiajeze, să călătorească în Europa, dar și în SUA. Vreau însă să subliniez că nu este un proiect, o expoziție sau concept care să fie importat pur și simplu, fără să fie adaptat în funcție de spațiu. Cred că miza, elementul cel mai important al acestui proiect, este faptul că acești artiști din spații diferite intră într-un dialog -artistic, bineînțeles- cu colegii lor. Și nu este întâmplător faptul că doar anumiți artiști dintre cei austrieci aleg să fie prezenți la București sau în alte orașe. Între lucrările lor și cele ale artiștilor autohtoni, care au fost selectați de către Alex Radu, unul dintre cei mai buni și mai activi actori culturali din spațiul independent de artă contemporană, trebuie să existe o corelație.”
Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac, a menționat și câțiva artiști care fac parte din proiectul „Touch Nature”. ”Sunt artiști de primă mână din România. O să vă dau doar câteva nume, Matei Bejenaru, Floriama Candea, Codruța Cernea, Ciprian Ciuclea, Larisa Crunțeanu, Aurora Kiraly. Sunt nume extrem de importante, dar la fel de relevanți sunt și artiștii străini care fac parte din proiect, ca Oliver Ressler sau Elisabeth von Samsonow. Ei se vor afla la București în la jumătatea lunii mai, când vom organiza niște discuții între artiștii austrieci și artiștii români. Tema generală a discuției este rolului artei în conștientizarea crize climatice și în generarea unei reacții, a unei opinii în comunitate.”
„Lucrările artiștilor austrieci și români intră în dialog unele cu altele, aruncând o privire critică asupra modificării profunde a sistemului nostru terestru și chestionând criza ecologică, pe care o tratează din diferite puncte de vedere. Pictura, grafica, fotografia, sculptura, videourile și instalațiile reprezintă acele mijloace media și artistice la care apelează pentru a formula opoziția lor împotriva exploatării omului și naturii la nivel global”, spune curatoarea Sabine Fellner.