Expoziția „Porous Matter” la META Spațiu, Timișoara
Expoziția Porous Matter la META Spațiu, o nouă galerie din spațiul cultural timișorean.
Ion Puican, 15.11.2023, 10:43
Orașul Timișoara este în acest an desemnat Capitală Europeană a Culturii. În cadrul programului, zeci de evenimente, conferințe, festivaluri și expoziții au devenit puncte de atracție pentru localnici și vizitatori din România și străinătate. Una dintre aceste expoziții este Porous Matter – Materia poroasă contează de la META Spațiu, o nouă galerie din spațiul cultural timișorean, în cadrul Universității Politehnice Timișoara. Despre galerie și conceptul expoziției am stat de vorbă cu asistenta curator Marina Paladi:
META Spațiu e o galerie de artă contemporană care încearcă să promoveze artiștii locali pe plan local, dar și pe plan internațional. META Spațiu are o colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara. Este un partener strategic care ne-a oferit acest spațiu. Acum, la META Spațiu se poate vizita expoziția Porous Matter, care e o expoziție ce reprezintă o colaborare dintre artiști și oameni de știință. Artiștii au făcut vizite de laborator în laboratoarele de la Universitatea Politehnică, în laboratoarele de la Universitatea din Oslo, la Centrul PoreLab.
Pentru că această expoziție este o colaborare dintre cele două universități și la Centrul PoreLab artiștii au făcut experimente studiind materialele poroase, pentru că aceste materiale poroase sunt de fapt peste tot în jurul nostru. Sunt aceste materiale prin care trece apa și aerul. Omul în sine este un mediu poros. De exemplu, creierul este cel mai poros organ din corpul uman. Și astfel artiștii au explorat aceste materiale pentru a învăța din principiile de funcționare și din procesele interioare ale acestor materiale și a aplica aceste principii în alte domenii.
Ce artiști expun în cadrul expoziției Porous Matter?
Track: În expoziție avem artiștii Floriama Cândea, Stahl Stenslie, Maria Castellanos, Marcel Moura, care e un om de știință și care prima dată a încercat să creeze o lucrare de artă sau să creeze ceva artistic pentru o galerie. Îl avem pe Cosmin Haiaș, care e și inginer și artist, și probabil la el se vede cel mai bine această colaborare dintre știință, tehnologie și artă. Și oamenii de știință din cadrul acestui proiect sunt Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica, Liviu Marșavina, Marcel Moura.
Marina Paladi ne-a prezentat două dintre lucrările prezente în expoziție:
Expoziția este o proiecție a viitorului. E o cercetare a ceea cum ar putea arăta viitorul. De exemplu, lucrarea Mariei Castellanos este o cercetare a propriei placente. Artista își studiază acest organ care reprezintă transferul dintre mamă și făt. Pentru artistă, acest organ reprezintă un fel de mister. E un organ extraterestru, pentru că apare de nicăieri în corpul femeii și după dispare, după o perioadă, și ea aruncat de cele mai multe ori. Și atunci artista se întreabă cum ar fi dacă acest organ ar putea fi păstrat în viață după naștere. Și artista creează un dispozitiv. E un dispozitiv fictiv care la moment nu funcționează, însă care probabil în viitor ar putea fi utilizat ca un dispozitiv care să păstreze placenta vie.
Pentru că artista a descoperit că placenta conține celule stem care pot fi folosite în tratarea anumitor boli sau condiții medicale. Lucrarea H 11 Unfortunate Coockies, realizată de Cosmin Haiași, reprezintă un robot construit pe principiul de soft robotics, care are aceste degete din silicon pentru a nu distruge obiectele atunci când le apucă. Robotul are implementat un senzor de CO2, deci atunci când vizitatorii expiră dioxid de carbon în acel senzor, robotul se activează, începe să-și miște membrele, să-și umfle corpul, simulând practic același efect pe care dioxidul de carbon îl are asupra planetei. Și atunci, practic, e același efect pe care îl experimentăm acum în contextul încălzirii globale.
Cât va dura expoziția de la META Spațiu din Timișoara și când poate fi vizitată?
Expoziția este deschisă până la finalul anului, până pe 31 decembrie, și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 12-18.