Expoziţia Hortensia Masichievici-Mişu
Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă la o expoziție născută dintr-o donație către Muzeu, respectiv donația familiei Beldiman și expoziția Hortensia Masichievici-Mișu - Gravura ca pasiune.
Ion Puican, 17.08.2022, 15:15
Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă la o expoziție născută dintr-o donație către Muzeu, respectiv donația familiei Beldiman și expoziția „Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune”. Masichievici-Mișu (1917-2010), a fost o graficiană și pictoriță română, dintr-o familie originară din Cernăuţi, oraş aflat acum în Ucraina. Ea a studiat mai întâi Dreptul, apoi Academia de Arte Frumoase din București.
Gravură, desen, măiestrie și tehnică, dedicare și pasiune pentru meserie, toate sunt oferite la Muzeul Municipiului București într-un deosebit discurs artistic expozițional. Despre expoziție ne-a vorbit directorul adjunct al Muzeului, Elena Olariu:
„Secția de Artă a Muzeului Municipiului București a pregătit pentru publicul iubitor de artă o nouă expoziție dedicată unei donații speciale care a fost oferită Pinacotecii București. Este vorba de donația oferită de familia Beldiman și lucrările care sunt expuse sunt realizate de Hortensia Masichievici-Mișu, o artistă foarte valoroasă, care a făcut din gravură o pasiune.”
Ce este, mai exact, tehnica gravurii? Prin ce se deosebește aceasta?
„Tehnica gravurii este extrem de complicată, pentru că presupune ca artistul să fie un foarte bun desenator, chiar să dețină secretele sculpturii, pentru că placa pe care se va face imprimarea gravurii trebuie aranjată și pregătită în așa fel încât să poată crea efecte speciale după imprimare și, bineînțeles, trebuie să aibă un simț extraordinar al culorii, pentru că multe din aceste plăci sunt colorate, iar efectele pe care le obținem prin imprimare sunt speciale. Este o tehnică, așa cum am spus, complicată, învățată în academiile de artă, o tehnică care, din păcate, în ultima vreme este pe cale de dispariție. Acest desen, care se realizează pe plăci de diferite materiale, este destul de complicat, pentru că el se realizează în oglindă. Deci, tehnica pe care artistul trebuie să o dețină trebuie să fie impecabilă, și vorbesc de o tehnică a desenului, o tehnică de a vedea în spațiu foarte bine și efectele sunt speciale.”
La final, Elena Olariu ne-a făcut o invitație:
„Vă invităm să vedeți această expoziție. Hortensia Masichievici-Mișu este o artistă care a făcut studii cu marii maeștri ai artei românești și plecăm de la Oscar Han, un sculptor, pentru că, am spus, tehnica aceasta de gravură presupune să știi și maniera în care poți să pregătești o placă, care are o materialitate diversă. Deci, se pregătește Hortensia Masichievici-Mișu cu Oscar Han, trece și prin clasele pictorilor Nicolae Dărăscu, Camil Ressu și Alexandru Ciucurencu. O pregătire foarte bună a artistei, care o recomandă ca o bună executantă în această tehnică de gravură. Expoziția chiar se numește „Gravura ca pasiune” și sperăm să atragem publicul prin această prezentare deosebită: în expoziție vor fi prezentate și câteva plăci de gravură, tocmai pentru ca publicul să înțeleagă mai bine cum se realizează această tehnică.”