Expoziția „Dincolo de canon. Noua sculptură azi”
Organizată de Ziua Națională Constantin Brâncuși, expoziția Dincolo de canon. Noua sculptură azi, din holul de onoare al primăriei sectorului 1 București, este menită să promoveze tânăra generație de sculptori și cele mai noi modalități de expresie.
Carmen Săndulescu, 08.03.2021, 10:05
Organizată de Ziua Națională Constantin Brâncuși, expoziția Dincolo de canon. Noua sculptură azi, din holul de onoare al primăriei sectorului 1 București, este menită să promoveze tânăra generație de sculptori și cele mai noi modalități de expresie specifice ei.
Fiecare lucrare este însoțită de un text explicativ care pune în evidență gradul de inovație artistică și mesajul lucrării. Ghidajele periodice fac și ele parte din proiect.
Cei doi curatori – doi artiști, care în același timp predau la Universități de Artă (unul la București, celălalt la Cluj) – să scoată în evidență valorile noilor generații. Cu atât mai mult acum, când lumea creației trece și ea printr-o perioadă de limitări și remodelări, alături de întreaga societate. Legătura cu Brâncuși este la fel de firească, după cum afirmă unul dintre acești doi curatori – Călin Stegerean: Conceptul expoziției este structurat pe această ideea: de foarte tânăr, Brâncuși a trecut dincolo de canoanele sculpturii și a ajuns la un statut care îl califică, în toate tratatele de istorie a artei, drept cel mai important sculptor al modernității. Dacă el nu ar fi urmat acest impuls de a căuta noi modalități de realizare și de comunicare în și prin sculptură nu s-ar fi întâmplat mare lucru.
Ne amintim că, la 31 de ani, Constantin Brâncuși a realizat Sărutul, o lucrare care avea să determine o nouă direcție în sculptură. Evident, ca orice artist care sparge bariere, sculptorul născut în Gorj a avut parte de multe neînțelegeri și controverse. Unele dintre ele intrate în mitologie.
Prezentul pare să urmeze tipare asemănătoare. Cu două zile înainte de vernisarea expoziției de la București, a și apărut o informație negativă. O știre a unei agenții de presă anunța că, la primăria sectorului 1 din București, au fost aduși diavoli. De unde până unde? După părerea curatorilor, nu arta prezentată este în vizor, ci activitatea noului primar.
Expoziția a devenit terenul de luptă al unei bătălii politice care nu a început acum, ci durează de mulți ani și nu are nicio legătură cu arta. Mai ales că poate o parte din public nici nu este pregătită suficient și atunci poți să arunci pe piață orice idee. În schimb,lucrările au fost foarte bine primite de artiști, de critici și de alte persoane care cunosc bine evoluția artelor vizuale – afirmă tot Călin Stegerean.
Se știe că, în general vorbind, scandalul vinde. Cine are curiozitatea să caute pe net, va constata că există postări despre expoziție inclusiv în comune fără veleități culturale, în gazete sportive, ba chiar și în afara țării. Mulți promotori își doresc o asemenea mediatizare neplătită, dar rămâne de văzut dacă cei care se vor duce să vadă expoziția vor veni cu idei gata făcute sau nu. Până pe 21 martie mai este destul timp.
Ce și-a propus de fapt expoziția – pornind chiar de la titlu – explică Căin Stegerean, artist plastic, curator, critic de artă:
Această expoziție își propunea să prezinte niște modalități proaspete de exprimare ale unei generații care nici nu a împlinit 25 de ani. Am vrut să arătăm ce face noua generație de sculptori. Pentru că sculptura este un domeniu foarte dificil al artelor plastice. Necesită spații destul de ample, lucrările nu pot fi realizare în debara sau în bucătărie după ce se culcă familia. Pentru că mulți dintre ei nu au ateliere. Plus că au nevoie de materiale costisitoare, în cantități mari, iar finalitatea muncii lor este mai mereu incertă. Nu se știe dacă lucrarea va fi de interes, dacă va fi expusă, dacă va avea noroc și va deveni un monument de spațiu public. Este un domeniu delicat, în care se lucrează de dragul artei de cele mai multe ori. Exact asta am vrut să arătăm. Ce fac acești artiști care sunt un fel de eroi ai artei contemporane pentru că lucrează pe propriile speze și cu un oarecare spirit de sacrificiu.
În ciuda provocărilor, se pare că tinerii artiști nu s-au descurajat. Iar colaborarea cu primăria sectorului 1 merge mai departe. Clădirea se află într-un loc mult circulat din București, este un monument istoric de o frumusețe remarcabilă – în stil eclectic, neoromantic și neo românesc – iar holul de onoare cu arcade monumentale este un spațiu foarte potrivit pentru expoziții de sculptură, ceramică sau sticlă.