Eforie Colorat
Festivalul Eforie Colorat, cea de-a 2-a ediție, care se desfășoară în perioada iulie-septembrie 2022, reunește genuri diferite și viziuni interdisciplinare în arta contemporană, găzduite de Grădina de Vară Cinemascop din Eforie Sud.
Ion Puican, 20.07.2022, 16:40
Stațiunea Eforie Sud, denumită în perioada interbelică stațiunea Carmen Sylva” (pseudonimul artistic al Reginei Elisabeta a României, 1843-1916), devine pe timp de vară hub artistic și cultural la malul Mării Negre. Festivalul Eforie Colorat, cea de-a 2-a ediție, care se desfășoară în perioada iulie-septembrie 2022, reunește genuri diferite și viziuni interdisciplinare în arta contemporană, găzduite de Grădina de Vară Cinemascop” din Eforie Sud. O încercare de a vorbi despre simplitate și natură într-o eră tehnologizată, despre rolul și sensul actului artistic și despre valoare culturală readusă publicului. Am discutat cu unul dintre co-fondatorii festivalului despre ce și-au propus în această vară la Eforie Sud. Alexandra Dumitrescu:
Festivalul propune peste 200 de evenimente culturale desfășurate pe toată durata verii, în perioada 4 iulie – 4 septembrie. Eforie Colorat reunește viziuni interdisciplinare în arta contemporană și propune zilnic proiecții de film, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere creative, acțiuni de ecologizare, recitaluri de poezie, expoziții de fotografie, dar și seri cu muzică clasică sau experimentală. Prin Eforie Colorat ne-am dorit să redăm comunității un spațiu uitat și abandonat, și anume Grădina Cinemascop din Eforie Sud. Totodată, proiectul a apărut din necesitatea de a oferi o alternativă de petrecere a timpului pe litoral, căci România se găsește, printre altele, și în fața unei crize culturale fără precedent, declanșată de lipsa accesului la cultură sau de promovarea în masă a unor produse pseudo-culturale ce încurajează divertismentul facil și, din păcate, kitsch-ul.
Astfel, Grădina Cinemascop devine mai mult decât un cinematograf în aer liber, devine un spațiu alternativ în care comunitățile creative se întâlnesc cu publicul și folosesc arta, cultura și dialogul ca modalități de chestionare a realității. Spre exemplu, în spațiu putem regăsi galeria E T A J on wheels”, ce găzduiește pe toată durata verii expoziția a trei artiști contemporani. Publicul poate participa la diverse ateliere creative sau artist stops, poate vizita singura bibliotecă din oraș pe care am amenajat-o în interiorul grădinii. Totodată, în acest spațiu sunt panotate trei expoziții de fotografie ale unor artiști suedezi, polonezi și spanioli.”
În cadrul Eforie Colorat, regăsim o abordare culturală, dar și ecologică, cu grijă pentru mediu, ca un semnal de alarmă pentru consumerismul contemporan. Alexandra Dumitrescu confirmă şi ne dă detalii:
Da, este vorba despre proiectul Aggresion ON/OFF: public, privat, natural” pe care îl desfășurăm în Grădina Cinemascop, cu sprijinul AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) și reprezintă o intervenție culturală ce propune organizarea de ateliere creative, dezbateri cu tematică ecologică, dar și realizarea unor serii de intervenții de tip performance acțiuni ecologice. Vom găzdui un concert de muzică experimentală bazat pe captarea sunetelor din Eforie Sud și din zona Lacului Techirghiol. Vom vorbi despre ce înseamnă Fast Fashion printr-o prezentare de modă cu articole vestimentare reciclate, iar faimosul nămol terapeutic de la Techirghiol susține diverse abordări contemporane și devine temă a unor intervenții performative. Pereții Grădinii de vară vor deveni suportul unor picturi murale realizate de un artist francez și de unul român, iar printre invitați și participanți ne bucurăm să îi amintim pe Irina Botea, Diana Miron, Laurențiu Coțac, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Cristian Neagoe, Lucian Sandu Milea și Antoine Martinez.”