Despre transformare, transcendere și optimism în expozițiile verii de la Celula de Artă
Pe timp de vară, spațiile din București ale galeriei neconvenționale Celula de Artă rămân deschise publicului – aducând trei artiste emergente pe simeze: Ioana Ruse cu expoziția „Dă-te din drum!” (în cadrul spațiului de la Palatul Bragadiru din capitală), Aurelia Chiru cu seria de lucrări „Neurovegetal” prezentată în vitrina Pop-up de la Kulterra Gallery și artista Andreea Trandafir cu expoziția „Boneless” de la sediul galeriei Celula de Artă.
Ion Puican, 22.07.2024, 15:15
Pe timp de vară, spațiile din București ale galeriei neconvenționale Celula de Artă rămân deschise publicului – aducând trei artiste emergente pe simeze: Ioana Ruse cu expoziția „Dă-te din drum!” (în cadrul spațiului de la Palatul Bragadiru din capitală), Aurelia Chiru cu seria de lucrări „Neurovegetal” prezentată în vitrina Pop-up de la Kulterra Gallery și artista Andreea Trandafir cu expoziția „Boneless” de la sediul galeriei Celula de Artă.
Despre expoziția sa, „Boneless”, artista Andreea Trandafir ne-a declarat:
„„Boneless” face referire la lipsa de sistem osos a cefalopodelor. Scheletul uman rămâne pe pământ ca o mărturie a existenței noastre pe plan fizic. Caracatițele, însă, nu au schelet. Foarte greu se pot fosiliza, iar față de alte nevertebrate, au o inteligență similară cu cea a unui copil de 3 ani. Corpul rudimentar, care contrastează cu inteligența deosebită, este simbol al superiorității spiritului față de material. Tema transcenderii și a separării între suflet și corp o urmăream și înainte să încep scufundările, dar foloseam pe atunci motivul oaselor. Odată ce am început să tai diving-ul am ajuns la concluzia că există mai mult potențial vizual în ființe marine decât în clasicul schelet. M-am legat ulterior și de asocierea lui Carl Jung între apă și subconștient, între pești, gânduri și vise.”
Aurelia Chiru ne-a vorbit despre originea cuvântului și conceptului „Neurovegetal”:
„„Neurovegetal” este un cuvânt pe care l-am transformat din neurovegetativ. Este un diagnostic pe care l-am primit la 20 de ani: tulburări neurovegetative în urma unui control la ORL. De mică am fost o persoană foarte timidă. La acel control, doamna doctor m-a intimidat. Nu îi puteam susține privirea. În general, nu puteam cu anumite persoane și din acest motiv mi-a dat acest diagnostic. De atunci am mai trecut prin astfel de etichetări, care m-au afectat și am ales să vorbesc despre asta, pentru că oricum, oricum eu făceam printr-un grafism niște circuite neuronale.”
Cum s-au născut lucrările din cadrul expoziției „Neurovegetal” ne spune tot artista Aurelia Chiru:
„Mă relaxează foarte mult acest lirism și pot detalia cealaltă parte din mine, feminitatea și frumosul care-mi place foarte mult. Delicatețea și curgerea gândurilor prin aceste tușe care se plimbă, prin culorile pe care le împletesc cu pânza, toate astea m-au dus cu cu gândul la acest mecanism pe care îl are creierul nostru, destul de fragil, dar în același timp și puternic, capabil să reziste multor factori exteriori.”
În legătură cu ce-a de-a treia expoziție a verii de la galeria neconvențională Celula de Artă, proiectul „Dă-te din drum!”, artista Ioana Ruse ne spune următoarele:
„Proiectul meu „Dă-te din drum!” este inspirat în mare parte de experiența mea din străinătate, și anume din Italia, unde am fost, ca să spunem așa, supusă fenomenului de fotosinteză și am fost o plantă foarte fericită în acel spațiu, drept pentru care nu am mai putut să creez sau nu, că nu am mai putut, dar nu am mai simțit nevoia să mă ocup de subiecte mai întunecate, să spunem așa. Am încercat să găsesc o soluție în a reuși să transpun prin limbajul meu propriu, trăirile și experiența pe care le-am avut în Italia, care pentru mine au fost un pic necaracteristice, în special necaracteristice pentru persoana mea artist. Și astfel am venit cu conceptul acesta de studiere a vieții cotidiene și a simplității vieții și de susținere a ideii că tot ce se întâmplă în viață este frumos, indiferent că este frumos sau urât, bine sau rău, și că tot ce ni se întâmplă trebuie luat ca atare, pentru că viața în sine este un fenomen pe care trebuie să-l experimentăm. Viața în sine este artă. Iar treaba mea, ca artist, am considerat că este de a o filtra și mai bine.”
În final, Ioana Ruse ne-a spus pe ce anume se concentrează proiectul „Dă-te din drum!”:
„Se concentrează pe o serie de peisaje. Peisajele nu sunt peisaje strict luate din Italia. Poți și trebuie să aduci în artă tot ceea ce simți în afara artei.”