De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă până la finalul lunii octombrie expoziția „De la Mayer la Preziosi."
Ion Puican, 28.08.2024, 17:00
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă până la finalul lunii octombrie expoziția „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători”. Creațiile artiștilor străini, acei „artiști-călători” care au traversat spațiul românesc de-a lungul istoriei, care ne-au înțeles, simpatizat și au așternut pe hârtie diferite aspecte în peisajele lor, în scene și costume, observate cu interes și curiozitate, au servit ca promotori în epocă ai acestui popor, culturii și spațiului românesc. Despre expoziția de la MNIR, despre acești artiști și importanța lor am stat de vorbă cu directorul adjunct al muzeului, Cornel Ilie:
„Nu credem că trebuie să argumentăm prea mult importanța pe care călătorii străini o au pentru cunoașterea trecutului spațiului românesc. Mărturiile acestora sunt esențiale pentru crearea unei imagini cât mai complete și mai obiective a evenimentelor care s-au petrecut în aceste locuri de-a lungul secolelor, dar și a oamenilor, reliefului, satelor, orașelor, clădirilor, monumentelor și așa mai departe. Desigur că, în afara mărturiilor scrise, considerăm că foarte importante sunt și creațiile artiștilor străini, acei artiști-călători care, așa cum spunea George Oprescu, marele critic de artă, ne-au servit ca adevărați propagandiști în epoca în care prieteniile erau rare și nesigure.”
Ce tipuri de opere putem regăsi în expoziția de la MNIR?
„În expoziția deschisă la Muzeul Național de Istorie a României se găsesc o serie de opere realizate de acești artiști-călători, cromolitografii, litografii, gravuri, desene realizate de cei care sunt menționați chiar în titlul expoziției Luigi Mayer și Preziosi, dar și de alți artiști importanți francezi, germani, austrieci, italieni.”
Despre contribuția acestor artiști ne vorbește Cornel Ilie, director adjunct al MNIR:
„Acești artiști-călători au făcut o adevărată propagandă pozitivă spațiului românesc, prin intermediul lor ajungând Occidentul să cunoască mai multe despre această parte a Europei, o parte necunoscută, o parte exotică pentru mulți dintre ei. Prin intermediul acestor opere au putut fi prezentate străinilor portul popular românesc, obiceiurile și tradițiile, arhitectura, tipurile sociale din această parte a lumii. Așadar, cu ajutorul acestor artiști călători s-a putut prezenta, s-a putut realiza o imagine interesantă, o imagine binevoitoare a spațiului românesc, a oamenilor care îl locuiau în primele 6-7 decenii ale secolului al XIX-lea.”
Luigi Mayer (1755-1803) a fost un artist italian și german, unul dintre cei mai importanți pictori de sfârșit de secol XVIII al imperiului otoman și influențelor sale. Mai multe despre lucrările sale prezente în expoziție ne spune Cornel Ilie:
„Luigi Mayer, un artist italian de origine evreiască, poate fi considerat unul din cei mai importanți artiști străini care au călătorit în spațiul românesc la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. În operele sale, el a surprins locuri și monumente din Asia, din Africa, din Europa, dar și din Țara Românească, atunci când la rechemarea în patrie, el fiind în slujba ambasadorului Marii Britanii în Imperiul Otoman, a ajuns și în această parte a Europei. Desenele lui Luigi Mayer reprezintă cea mai importantă mărturie a trecerii acestui ambasador britanic, Robert Ensley, prin Valahia. Sunt câteva gravuri care surprind spațiul românesc, „Vedere asupra Oltului”, „Piteștiul”, „Biserica și Mănăstirea Sfânta Maria”. Vederi, mai multe vederi din București care sunt foarte bine realizate, sunt foarte interesante, oferă amănunte deosebite asupra unor peisaje, asupra unor monumente, asupra unor tipuri sociale din spațiul românesc în perioada la care ne-am referit.”