Call internațional „Oulu Dance Hack 2024”
Viitorul artelor performative se află la intersecția dintre dans și tehnologie printr-un nou proiect: Oulu DanceHack 2024
Ion Puican, 14.02.2024, 10:48
Viitorul artelor performative se află la intersecția dintre dans și tehnologie printr-un nou proiect: Oulu DanceHack 2024, proiect care desfășoară zilele acestea call for artists – apelul internațional deschis atât artiștilor, cât și programatorilor, designerilor, muzicienilor, dansatorilor și tuturor doritorilor interesați de această formă de exprimare artistică. Proiectul implică 3 țări: Finlanda, Ungaria și România, propunând un concept transdisciplinar și având ca misiune lucrul colaborativ între artiști.
Am stat de vorbă cu Irina Marinescu, de la asociația Developing Art, partenerul din România al proiectului, despre ce este „DanceHack”:
„”DanceHack” este un format de rezidență artistică, aflat acum la a IX-a ediție, în care dansul, tehnologia și experimentul sunt aduse la un loc. Conceptul aparține organizației din nordul Finlandei, Taika Box cu „k”, care își are sediul în Oulu, orașul în care se desfășoară „DanceHack”.
În cadrul acestei rezidențe, 5 participanți experimentează cu diferite tehnologii într-un cadru colaborativ. Și în acest cadru beneficiază de susținere, de mentorat artistic, sprijin financiar și pot explora într-un mod creativ felul în care diferite tehnologii pot fi integrate și reinterpretate artistic.
Sunt abordate diferite domenii ale artei și științei, de la dans la muzică, la video, la inteligența artificială, tehnologii de iluminat, sunet. Toate acestea sunt aduse la un loc într-un proiect colaborativ care este prezentat la finalul rezidenței. Tema principală abordată în proiectul colaborativ este relația dintre dans și tehnologie, mai exact cum pot fi cele două integrate în contextul performativ și urmează să aflăm în perioada următoare care va fi focusul tehnologic de anul acesta.”
Ce s-a întâmplat în „DanceHack 2023” ne spune tot Irina Marinescu:
„În DanceHack-ul de anul trecut, tema a fost felul în care inteligența artificială poate fi integrată în creația de dans. Artiștii din diferite domenii au explorat aspectele performative ale AI-ului și au avut de întâmpinat diferite provocări, de la glitch-uri (defecţiuni) tehnice la prejudecățile culturale cu care programul a fost antrenat, la timpul de manifestare în planul fizic, la prompt-urile date, de la prompt-uri la dans.”
Care sunt așteptările pentru 2024 și ce aduce nou proiectul la această ediție?
„DanceHack-ul de anul acesta este unul deosebit, pentru că este primul dintr-o serie de trei. TaiKa Box, Finlanda, în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre, Ungaria și Developing Art, România, vor desfășura trei rezidența de tipul acesta. După cea din Finlanda, partenerii din Ungaria vor realiza DanceHack-ul în Budapesta, în noiembrie 2024, iar Developing Art în aprilie 2025. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation, Oulu 2026, iar acest proiect pune premizele Oulu DanceHack 2026, care va fi Capitală Culturală Europeană.”
Irina Marinescu ne aduce detalii despre apelul internațional pentru artiști din această ediție și cum poate fi accesat de către cei interesați:
„La call pot aplica artiști din diferite discipline: artele spectacolului, dans, performance, arte vizuale, muzică, programatori, designeri, oameni care lucrează în tehnologie. Este relevantă experiența în domeniu, dar mai ales interesul pentru relația dintre artele spectacolului și tehnologie, și disponibilitatea lucrului colaborativ. Pentru a participa la Oulu DanceHack, artiștii sunt rugați să acceseze taicabox.com/hack, înainte de 18 februarie. DanceHack are loc în Oulu între 27 și 31 mai anul acesta.”