Bienala Art Encounters de la Timişoara – Un proiect care pune accent pe coerenţă şi continuitate
Bienala Art Encounters de la Timişoara, un proiect care pune accent pe coerenţă şi continuitate
Carmen Săndulescu, 14.10.2019, 15:36
Bienala de Artă de la Timișoara Art Encounters se desfăşoară în perioada 20 septembrie – 27 octombrie şi îşi propune să aducă arta mai aproape de public, să deschidă dialoguri şi să îndemne la reflecţie. Cea de a treia ediţie pune accent pe coerenţă şi continuitate, sublinia Anca Rujoiu, una din curatoarele evenimentului.
În primul rând noi am conceput bienala ca un program de un an de zile. Bienala a început din luna ianuarie cu o serie de prezentări ale artiştilor la Facultatea de Arte din Timişoara, dar şi la Facultatea de Arhitectură, precum şi în alte spaţii independente. La fiecare vizită de cercetare a artiştilor sau a altor participanţi la Bienală, i-am rugat să se adreseze studenţilor, profesorilor şi să-şi prezinte lucrările, practica artistică, ideile lor publicului din Timişoara. Aşa că aceste serii de prezentări au fost desfăşurate lunar, am continuat cu o serie de ateliere realizate de artişti, uneori parte din producţia lor pentru Bienală, am început şi o serie de lecturi colective, un moment prin care ne adunăm împreună să citim un text în diferite moduri, fiecare sesiune e găzduită de un invitat dintr-un domeniu diferit, de la scriitori, istorici de artă până la artişti, am avut şi o serie de activări ale unor lucrări deja în spaţiul public, un mozaic superb al lui Dan Acostioaiei, deja inaugurat în august, şi am continuat până la deschiderea expoziţiei inaugurate deja, iar până la sfârşitul lui octombrie aceste serii de evenimente, precum şi expoziţia vor continua.”
Tot o particularitate a acestei ediţii a Bienalei de Artă de la Timișoara Art Encounters o reprezintă accentul pus pe producţia de lucrări noi, special concepute de artişti români şi străini în relaţie cu orașul Timișoara. Din nou Anca Rujoiu, curatoare a evenimentului, care trăiește în Singapore și România.
Avem peste 20 de lucrări produse ca un răspuns al artiştilor la istoria, la cultura Timişoarei. Aceste lucrări sunt uneori inserate în constelaţii de grup, în spaţii sau au o existenţă individuală în diferite spaţii din Timişoara. Sunt de exemplu câteva lucrări care au răspuns la istoria, la perioada otomană în Timişoara, puţin vizibilă în spaţiul urban al Timişoarei, sunt alte lucrări cu accent activist, un grup, Zefir”, care s-a format la aceasta Bienală şi care adresează problema poluării, a calităţii aerului în oraş.”
Bienala de la Timişoara continuă misiunea pe termen lung a Fundației Art Encounters de a implica publicul larg în dezbateri asupra societății de azi și de a crea o platformă dinamică pentru schimburi culturale între scena artistică din România și cea internațională.
O altă particularitate ar fi accentul pe diferite modalităţi prin care poţi să te întâlneşti cu arta şi toate formatele create de noi – întâlniri directe cu artişti sau ateliere, sau expoziţia în sine sunt moduri prin care noi am creat o legătură între comunitate, locuitorii Timişoarei şi artişti. În ultima săptămână a Bienalei am invitat edituri din România, edituri independente, de la Idea din Cluj, la Institutul Prezentului, Punch, dar şi Balamuc din Timişoara. Ovidiu Hrin, grafician din Timişoara, va face o selecţie de cărţi de artişti, am invitat şi edituri din Serbia, kuda.org, o organizaţie din Novi Sad, dar şi doi cercetători care vor oferi cumva o cartografiere a scenei de publicaţii independente din Belgrad. Şi toată această platformă va avea loc între 23 şi 26 octombrie în colaborare cu Festivalul de Literatură din Timişoara, aşa că cei care doriţi să vedeţi şi expoziţia Bienalei, dar să şi vizitaţi platforma vă aşteptăm în Timişoara, se întâmplă foarte multe în această perioadă.”