Art Safari – Ediția „Taine și comori”
La începutul lunii martie s-a deschis noua ediție a Pavilionului de artă Art Safari – Ediția „Taine și comori”.
Eugen Cojocariu și Ion Puican, 27.03.2024, 13:18
La începutul lunii martie s-a deschis noua ediție a Pavilionului de artă Art Safari – Ediția „Taine și comori”. Opere de mare valoare ale artei românești sunt prezentate pe simezele pavilionului, povești remarcabile, impresionante colecții și mari maeștri ai artei românești. Despre ce poate fi văzut în această ediție de Art Safari am stat de vorbă cu directoarea Art Safari, Ioana Ciocan:
„Sunt șase expoziții extrem de interesante, foarte diferite, care se desfășoară în Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Vom vedea acolo, de la impresionantele portrete semnate de Eustațiu Stoenescu, la un „Muzeu Secret”, lucrări semnate de mari maeștri care au fost aduse dintr-o colecție uitată și pierdută undeva la malul mării. Este vorba de satul Topalu. Bineînțeles, lângă „Muzeul Secret” sunt „Grădinile Palatului”: o expoziție care ar trebui să ne dea miracolul înfloririi tuturor copacilor și grădinilor de la noi din oraș, cu o lucrare centrală semnată de Ștefan Luchian, una dintre cele mai valoroase lucrări semnate de Ștefan Luchian. Avem și o expoziție de artă contemporană dedicată regretatei Ruxandra Garofeanu, care cuprinde artiști care au activat în atelierele din Pangratti. Un hub cultural care încă din anii 60-70 a dat startul și tonul artei contemporane din România. Și, bineînțeles, o expoziție care a fost extrem de dificil de făcut din cauza multiplelor exponate: e vorba de aproape 400 de obiecte. Expoziția dedicată istoriei României în 100 de portrete.”
Ioana Ciocan ne-a dezvăluit mai multe detalii despre expoziția „Istoria României în 100 de portrete” din cadrul Pavilionului de artă contemporană Art Safari:
„Sunt 100 de personalități alese cu foarte mare atenție și exponate extrem de speciale, care pot fi văzute în premieră. „Deșteaptă-te, române!” a lui Andrei Mureșanu, partitura „Crai Nou” a lui Ciprian Porumbescu sau „Oedip”-ul scris de George Enescu. Acestora li se adaugă și lucruri foarte interesante care sunt ale sportivilor români trofeele Nadiei Comăneci sau costumul cosmic a lui Dumitru Prunariu. De ce nu o să menționez și masca Anei-Mariei Brânză, casca cu care a luat Olimpiada de la Rio din 2016. Este o expoziție de neocolit…”
Art Safari a pregătit și o surpriză pentru seniorii capitalei iubitori de artă. Despre ce este vorba ne spune tot Ioana Ciocan:
„Și dacă vreți să faceți un cadou frumos seniorilor, vă invit să le luați un bilet special, care este valabil doar pe data de 20 aprilie la ora 11, care conține un tur ghidat, ciocolată, distracție și foarte, foarte multe povești interesante. Ne-am hotărât să facem împreună cu ai noștri colegi acest bilet special pentru seniori, pentru că este foarte important să iasă, să socializeze și să se distreze văzând o expoziție în Art Safari.”
Cum poate fi vizitat Pavilionul Art Safari și care sunt primele reacții ale celor care deja i-au trecut pragul?
„Ca de fiecare dată, Art Safari este deschis de joi până duminică. Expozițiile pot fi vizitate până pe data de 28 iulie, cu excepția expozițiilor temporare, respectiv expoziția „Alma Redlinger”, „Grădinile Palatului”. Acestea două pot să fie văzute doar până în luna mai și trebuie să zic că în clasamente conduce expoziția de istorie în acest moment, curatoriată de Cornel Ilie, realizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie al României, dar și cu Muzeul Național de Artă al României.”