Apel la înscrieri pentru Festivalul Trẻs Court
Apel la filme româneşti lansat de Institutul Francez pentru Festivalul Trẻs Court (foarte scurt metraj) - o manifestare internaţională care în ţara noastră ajunge la cea de-a 14-a ediţie în iunie 2020.
Carmen Săndulescu, 09.03.2020, 15:22
Apel la filme româneşti lansat de Institutul Francez pentru Festivalul Trẻs Court (foarte scurt metraj) – o manifestare internaţională care în ţara noastră ajunge la cea de-a 14-a ediţie în iunie 2020.
Luna martie este declarată, în funcţie de perspective şi nevoi, Luna femeii, “Germanar” (denumire populară legată de agricultură) sau Mărţişor şi cuprinde mai multe sărbători de tot felul. Pentru multe persoane din colţuri diferite de lume este însă Luna Francofoniei. Evident că Institutul Francez se află în funtea listei, prin toate reprezentanţele şi reprezentanţii săi. Festivalul de foarte scurt metraj (Trẻs Court) a lansat chiar în aceste zile un Apel la filme româneşti. Pentru manifestarea cinematografică internaţională cu aceeaşi denumire care, în ţara noastră ajunge la ediţia cu numărul 14. De unde vine acest festival şi ce-şi propune el explică, la RRI, Raluca Mateiu, coordonator Trẻs Court – România:
“Un festival care s-a născut la Paris, iar la nivel internaţional e la a 22-a ediţie. Regrupează filme de maxim 4 minute din toată lumea, iar în România organizăm o competiţie specială. Filmele sunt aşteptate până în ziua de 12 aprilie 2020. Cât priveşte toată competiţia, filmele vor fi difuzate între 5 şi 14 iunie în aproape 20 de ţări, în 77 de locuri. România este una dintre ţările participante cu cele mai multe oraşe implicate. Festivalul a ajuns anul trecut în 19 oraşe, iar anul acesta poate chiar atinge 20.”
Ce alte particularităţi are manifestarea e simplu de aflat: o secţiune dedicată filmelor feminine şi feministe. Aici intră femeile-regizor şi problematica feminină, prezentată fie amuzant, fie dramatic, fie neutru pe cât se poate – pentru că diversitatea e foarte mare. Secţiunea a apărut în festival mult înaintea mişcării “me too” – a subliniat Raluca Mateiu. O secţiune pentru copii – de la 6 ani în sus – unde predomină animaţia, în general şi, mai nou, o secţiune cu filme franceze sau în limba franceză. Raluca Mateiu ţine foarte mult la ideea că manifestarea are o mare deschidere:
“Atât amatorii cât şi profesioniştii din România care doresc să trimită filme de maximum 4 minute o pot face direct prin email. Dacă sunt şi alte oraşe care vor să găzduiască acest festival, edilii de acolo ne pot căuta până la sfârşitul acestei luni.”
Prin urmare, cineaşti şi cinefili, poate vă treceţi începutul lunii iunie în calendarul de pe combina frigorifică. Sau în telefon. Filmele de până în 4 minute ne pot învăţa nu doar lecţia diversităţii, ci şi pe cea a sintezei.