Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Alfabetul bucatelor în viziunea publicistului Vlad Macri

Jurnalist, scriitor și... gourmand care doar apreciază mâncărurile bune, nu și cantitățile mari, Vlad Macri a publicat recent la editura Humanitas, volumul "Alfabetul bucatelor.Povestiri cu miez gustos cuprinzând rețete românești reinventate sau de la străini împrumutate".

volumul lui Vlad Macri Alfabetul bucatelor sursa foto facebook Vlad Macri
volumul lui Vlad Macri Alfabetul bucatelor sursa foto facebook Vlad Macri

, 28.02.2024, 11:05

Jurnalist, scriitor și… gourmand care doar apreciază mâncărurile bune, nu și cantitățile mari, Vlad Macri a publicat recent la editura Humanitas, volumul „Alfabetul bucatelor. Povestiri cu miez gustos cuprinzând rețete românești reinventate sau de la străini împrumutate”.

Combinând amintirile cu ingredientele, Vlad Macri a scris o carte la fel de savuros ca producțiile culinare descrise în paginile ei. Și totul a început de la amintirea tinereții petrecută în anii 1980, în București, mărturisește chiar Vlad Macri .
N-am fost mâncăcios. Atunci cum de s-au legat atât de mult amintirile gastronomice de mine? În mod paradoxal, taman fiindcă n-am fost mâncăcios în anii 80, într-adevăr era o penurie alimentară greu de imaginat azi. Eu, neavând un apetit foarte puternic, trebuia să-mi-l stimulez.
Și ca să completez farfuria cam banală și sărăcăcioasă a anilor 80, neavând, repet, apetitul prea puternic, aveam niște reviste de gastronomie franțuzești și începusem să citesc rețete ca să-mi stimulez pofta de mâncare. Și treptat, treptat, dintr-o farfurie cam sărăcăcioasă și lecturi savuroase, s-a născut și gastronomia, pasiunea mea pentru gastronomie, dacă vreți.
O perioadă a fost o vreme în care, într-adevăr, în perioada aceea trebuia improvizat, dar era cam dificil. Se ajungea la tot felul de extreme greu de închipuit astăzi, de genul: parizer pane, adică șnițel din parizer, salam de soia făcut tot pane, tot felul de lucru de astea. Dar, repet, lucruri foarte greu de imaginat pentru cei care n-au trăit epoca.

Vlad Macri reusește, însă, să creeze cu umor situațiile alimentare nu tocmai plăcute din timpul comunismului în ceea ce el numește „o carte despre bucate, nu de bucate”. Să-l ascultăm. Cred că ar fi vorba despre diferența pe care eu cel puțin o fac între ceea ce aș numi cărți de bucate și cărți despre bucate. De pildă, o rețetă banală de genul pește la grătar, într-o carte de bucate înseamnă o listă de ingrediente și niște instrucțiuni de folosire a ingredientelor.
Dar într-o carte despre bucate, rețeta respectivă este, dacă vreți, contextualizată prin amintire. De pildă, să ne închipuim o plajă ! Suntem la malul mării, este apusul soarelui, dar nisipul e încă fierbinte și facem un pește la jar. Jarul e puțin întețit de briza marină.
Ei bine, citind într-o carte de gastronomie o rețetă astfel prezentată ca o experiență subiectivă, savoarea textului pur și simplu e exponențial mai mare, este fantastică. Din cauza asta cred că amintirile sunt necesare și mai ales dacă se pot lega de un fel de mâncare în sine.

În prezent, fără să mai sufere de penuria din trecut și după haosul recuperărilor și căutărilor din anii 1990, bucătăria românească și unele restaurante preferă rețete cosmopolite, oferind publicului mâncăruri delicioase și noi, ceea ce este foarte bine în opinia lui Vlad Macri.
Eu cred că există loc pentru orice. Adică bucătăria tradițională, bucătăria strămoșească, cum se spune, ea nu va muri niciodată. Dimpotrivă, este într-o revenire.
Astăzi este din ce în ce mai valorizată. Există din nou un val de revenire a autohtonismului, deci în niciun caz nu aș plânge de milă bucătăriei românești clasice, tradiționale. Ea nu va muri în veci.
Problema este că e loc și pentru joacă, pentru inventivitate, pentru inovație, mai ales în bucătăriile fiecăruia dintre noi sau, de ce nu, și în restaurante. Dar vor exista restaurante tradițional românești în continuare. Eu nu am încercat niciodată să spun că nu există bucătărie a noastră și care poate fi promovată și în sensul pentru străini să descopere ceea ce facem și noi.
Dar e loc și pentru joacă. Exemplu la mine eu am un capitol consacrat brânzeturilor. Aici e absolut cunoscut faptul că brânzeturile noastre, cel puțin ca număr și ca diversitate, sunt infinit mai puține și mai sărăcăcioase, îndrăznesc să spun, decât, de pildă, brânzeturile Franței. Iar în capitolul respectiv am încercat să preiau niște rețete în care francezii gătesc brânzeturile lor și să folosesc brânzeturi românești. Și există rețete cu cașcaval afumat sau brânză de burduf. Sau de pildă, mere care se umplu cu puțină brânză de burduf cu costiță și se lasă la cuptor. Deci ne putem juca foarte mult folosind tot ingredientele noastre românești.
Dar n-am vrut să pun creveți în zacuscă, n-am avut tot felul de excentricități de genul ăsta. Deci cred că se poate și una, și alta. Există și bucătărie românească tradițională, care se va păstra în parametrii săi și există și posibilitatea de inventivitate, de joacă.

RadioRomaniaInternational · Eveniment Cultural 28.02.2024
Foto: MNIR
Eveniment cultural miercuri, 28 august 2024

De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă până la finalul lunii octombrie expoziția „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc...

De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători
Foto: facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti
Eveniment cultural luni, 26 august 2024

Omul Aman – Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane

Muzeul Municipiului București (MMB) aduce în atenția publicului iubitor de artă o nouă propunere expozițională la sediul muzeului de la Muzeul...

Omul Aman – Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane
Expoziția tematică „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești” (foto: Muzeul Municipiului București)
Eveniment cultural luni, 19 august 2024

Vechi cărți românești, prezentate la Muzeul Municipiului Bucureşti

Această expoziție aduce în fața publicului carte veche și rară din patrimoniul MMB. Despre expoziție și despre ce prezintă aceasta am stat...

Vechi cărți românești, prezentate la Muzeul Municipiului Bucureşti
Foto: Muzeul Național de Istorie a României / mnir.ro
Eveniment cultural miercuri, 14 august 2024

Eveniment cultural – Leul de hârtie la MNIR

În centrul capitalei, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), pe parcursul lunii august, are loc expoziția temporară „Leul de...

Eveniment cultural – Leul de hârtie la MNIR
Eveniment cultural luni, 12 august 2024

Mircea Cărtărescu, distins cu Dublin Literary Award

Romanul „Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024. „Cu pasaje de mare frumusețe, extrem...

Mircea Cărtărescu, distins cu Dublin Literary Award
Eveniment cultural luni, 05 august 2024

„Un Stradivarius în școli”

Răzvan Stoica, unul dintre cei mai apreciați violoniști ai scenelor internaționale contemporane, împreună cu vioara sa Stradivarius, acompaniat...

„Un Stradivarius în școli”
Eveniment cultural luni, 29 iulie 2024

Classix Lab

Pe timp de vară, în perioada 26 iulie – 1 august, organizatorii propun o inițiativă nouă ce promovează diversitatea de gen derivată din...

Classix Lab
Eveniment cultural miercuri, 24 iulie 2024

Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

În anul 2012, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a lansat proiectul „Capodopere din patrimoniul MNIR” – prin intermediul acestuia...

Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company