Acces gratuit la Muzeul Brukenthal
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu continuă un demers început anul trecut și oferă acces gratuit publicului o dată pe lună.
Corina Sabău, 05.02.2024, 15:32
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu continuă un demers început anul trecut și oferă acces gratuit publicului o dată pe lună. Astfel, dacă în 2023 seniorii puteau intra gratuit în muzeu o dată pe lună, din 2024 instituția s-a deschis pentru toți locuitorii orașului. Despre noua inițiativă, de a lărgi accesul publicului la muzeu, am vorbit cu Alexandru Chituță, directorul instituției.
”Am dorit ca acest proiect să fie să fie extins, astfel că l-am relansat în luna ianuarie a acestui an, de data acesta incluzându-i pe toți sibienii. Unul dintre motive este că încercăm să păstrăm tradiția și, după cum se știe, Muzeul Național Brukenthal este primul muzeu de pe teritoriul României care s-a deschis publicului la începutul secolului 19. De asemenea, în testamentul său, baronul Samuel von Brukenthal a specificat că dorește să lase comunității ceea ce a adunat el în decursul vremii. Așadar, palatul și colecția sa sunt destinate în primul rând publicului sibian, de aceea am hotărât să deschidem și mai mult muzeul către locuitorii orașului. Anual ne bucurăm de aproximativ 500 de mii de vizitatori, dar credem că e esențial să ne implicăm mai mult în viața culturală a comunității și să le oferim o zi de intrare gratuită lunar celor care trăiesc la Sibiu. În felul acesta încercăm să facem lucruri de care să se bucure comunitatea orașului nostru.”
Numărul mare de vizitatori înregistrat în urma demersului de anul trecut, de a le oferi acces liber pensionarilor o dată pe lună la muzeu, a fost unul din motivele pentru care Alexandru Chituță a continuat inițiativa.
”Am avut un feedback foarte bun anul trecut, chiar din prima zi în care muzeul s-a deschis pensionarilor, foarte mulți au venit să-l viziteze. Pot spune că în ianurie 2023, prima lună în care am demarat inițiativa, peste 600 de pensionari au vizitat muzeul. Iar în decursul anului trecut peste 4 mii de pensionari au vizitat Muzeul Național Brukenthal. Anul acesta, în prima zi de acces gratuit, au fost câteva sute de sibieni care au venit la muzeu, public de toate vârstele. Ne-a bucurat acest lucru, înseamnă că muzeul nu este o instituție prăfuită, pe care să o vizitezi o dată în viață. Este o instituție culturală cu porțile deschise, care oferă experiențe noi, îți dă o stare de bine și te deconectează de grijile și problemele pe care le ai. Și lucrul acesta este foarte important pentru noi.“
Alcătuit dintr-un grup de muzee, nucleul Muzeului Național Brukenthal este reprezentat de colecțiile baronului Samuel von Brukenthal de artă europeană, stampe, numismatică și cărți, dar și de clădirea ridicată de baron pentru a le găzdui, Palatul Brukenthal. După naționalizarea din 1948, în componența muzeului Național Brukenthal au intrat Muzeul de Istorie Naturală (1957), Muzeul Cinegetic August von Spiess” (1966), Muzeul Farmaciei (1972), Muzeul de Istorie Casa Altemberger (1988) și Muzeul de Artă Contemporană (2006).
Fondatorul muzeului, Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei la sfârșitul secolului al 18-lea, a fost și un pasionat colecționar, achiziționând un număr impresionant de opere de artă. Prin testament, acesta a dispus deschiderea Palatului, astfel că din 1817 acesta a devenit muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa.