Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă până la finalul lunii octombrie expoziția „De la Mayer la Preziosi."
Muzeul Municipiului București (MMB) aduce în atenția publicului iubitor de artă o nouă propunere expozițională la sediul muzeului de la Muzeul Theodor Aman: „Omul Aman. Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane”.
În centrul capitalei, la Palatul Suțu, unul dintre sediile Muzeului Municipiului București (MMB), este deschisă, până la începutul lunii decembrie a acestui an, expoziția „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești”.
Muzeul Național de Istorie a României găzduiește în această lună expoziția „Leul de hârtie: biletele Ministerului Finanțelor (1919-1920)”
Romanul „Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024.
Muzica clasică vine în întâmpinarea tinerilor, prin proiectul educațional național „Un Stradivarius în școli”, parte a programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.
La Iași a avut loc la începutul acestui an Festivalul internațional de muzică clasică: „Classix” – au avut loc opt zile de concerte și evenimente în luna februarie.
În anul 2012, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a lansat proiectul „Capodopere din patrimoniul MNIR” – prin intermediul acestuia au fost prezentate o serie de artefacte de valoare excepțională aflate în colecțiile muzeului.
Pe timp de vară, spațiile din București ale galeriei neconvenționale Celula de Artă rămân deschise publicului – aducând trei artiste emergente pe simeze: Ioana Ruse cu expoziția „Dă-te din drum!” (în cadrul spațiului de la Palatul Bragadiru din capitală), Aurelia Chiru cu seria de lucrări „Neurovegetal” prezentată în vitrina Pop-up de la Kulterra Gallery și artista Andreea Trandafir cu expoziția „Boneless” de la sediul galeriei Celula de Artă.
Proiectul artistei Ioana Mischie ''Human Violins: Prelude (Multi-Users Version)'' a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes în competiţia imersivă (Immersive Competition), dedicată proiectelor din zona realităţii virtuale şi introdusă pentru prima oară în istoria evenimentului.
Galeria Creart din București a găzduit expoziția personală „Chimeșa. The Old Blouse” a artistului și designerului Dorin Negrău.
La Rășinari (județul Sibiu) s-a desfășurat al treilea sezon al festivalului „Film în Sat”, inițiat de actorul Cuzin Toma.
Tema ediției din 2024 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care s-a desfășurat în perioada 21-30 iunie, a fost „Prietenie”. Pe durata celor 10 zile de festival, Sibiul a găzduit 830 de evenimente în aer liber, în interior și online, susținute de 5.000 de artiști din 82 de țări.
Arta și știința s-au apropiat într-un nou proiect de cercetare artistică: „AfterLand”.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu prezintă la Cluj-Napoca expoziția „Fenomenul Pitești.