Transportul public de suprafață din București
Transportul public de suprafață în capitala României este asigurat de Societatea de Transport București și include o rețea cu 145 de linii de autobuze, 17 de troleibuze și 24 de linii de tramvaie.
Ștefan Baciu, 15.05.2020, 14:28
Transportul public de suprafață în capitala României este asigurat de Societatea de Transport București și include o rețea cu 145 de linii de autobuze, 17 de troleibuze și 24 de linii de tramvaie, care, înaintea pandemiei, o rețea pe care circulau zilnic, înainte de restricțiile impuse de pandemie, circa 2,4 milioane de pasageri. Această rețea de transport public de suprafață este completată și de o rețea de metrou cu 4 linii magistrale și 53 de stații, cu o lungime totală de 71 de km.
După două luni cu un număr mai mic de vehicule decât în mod normal, de luni, 18 mai, STB va scoate în traseu toate vehiculele din parcul circulant, astfel că transportul în comun va funcționa la capacitate maximă. Anunțul a fost făcut de Primăria Capitalei care a dat asigurări că toate vehiculele sunt dezinfectate cu substanțe care distrug virusurile. compania publică de transport ocupându-se și de dezinfectarea stațiilor, cu mobilierul aferent, aflate în administrarea sa. Pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, STB recomandă tuturor călătorilor care vor folosi mijloacele de transport în comun să își protejeze nasul și gura cu măști medicale sau confecționate din material de bumbac, dar și ochii, cu ochelari (de vedere sau de soare). Călătorii sunt rugați să respecte, de asemenea, noile reglementări privind distanțarea socială.
Sunt introduse noi reguli datorită necesității de distanțare. Accesul în mijloacele de transport va fi limitat: călătorii vor putea ocupa numărul de scaune din autobuze, troleibuze și tramvaie, precum și un rând în picioare, respectând distanța reglementată, de 1,5 m. O precizare foarte importantă este aceea că urcarea călătorilor în vehiculele STB se va face doar prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși. Pentru respectarea noilor reguli de acces în mijloacele de transport în comun, în punctele de transbordări masive și cu trafic intens, călătorii vor fi îndrumați către ușile de acces în vehicule de controlorii STB, sprijiniți de Poliția Locală.
Contravaloarea unei căătorii este de 1,3 lei (circa 27 de eurocenți) pe liniile urbane, 1,5 lei (31 de eurocenți) pe liniile preorășenești și 3,5 lei (72 de eurocenți) pe liniile expres. Linia expres 780 face legătura între aeroportul internațional București Otopeni și Gara de Nord, iar linia expres 783 face legătura între aeroportul internațional București Otopeni și zona centrală a capitalei României, cu conectare la două magistrale ale metroului.
Pentru a călători în mijloacele de transport public din București trebuie achiziționat cardul „Activ”. Pentru un abonament de o zi trebuie achiziționat un card Activ nenominal, care costă 3,7 lei (77 de eurocenți), la care se adaugă tariful abonamentului pentru o zi, de 8 lei (1,65 euro). O altă modalitate de plată este prin SMS, la numărul 7458, disponibil în toate rețelele de telefonie mobilă. Călătorii vor putea achita astfel contravaloarea unui abonament de o zi, valabil pe toate liniile de transport urban, o călătorie pe liniile Expres, o călătorie pe o linie urbană sau pentru o călătorie pe o linie regională. Călătorii trebuie să trimită SMS-ul înainte de a urca în vehiculele STB SA, iar în câteva secunde vor primi un mesaj care va conţine un cod de confirmare a tranzacţiei.
Instrucțiuni în română și engleză privind achiziționarea cardului de călătorie pot fi obținute și de pe site-ul Societății de Transport București www.stbsa.ro