Traficul din aeroporturi, peste cel pre-pandemie
Traficul de pe aeroporturile din România a revenit în prima jumătate a lui 2024 la nivelul pre-pandemie.
Eugen Cojocariu, 22.08.2024, 17:00
Traficul de pe aeroporturile din România a revenit în prima jumătate a lui 2024 la nivelul pre-pandemie. Numărul pasagerilor înregistrați pe aeroporturile din România este cu 10,5% mai mare decât cel din semestrul I din 2019 și cu 4,9% mai mare decât totalul din semestrul I din 2023. Din cei aproape 11,86 milioane de pasageri care au tranzitat aeroporturile românești în primele 6 luni din 2024, 7% au călătorit pe rute interne. În semestrul I 2024 au fost înregistrate aproape 113.000 de mișcări aeronave (aterizări și decolări), a comunicat Asociația Aeroporturilor din România.
Cele mai tranzitate aeroporturi sunt Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» București-Otopeni, cel mai aglomerat din țară, cu peste 7,38 milioane de pasageri, Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj-Napoca (peste 1,44 milioane de pasageri) și Aeroportul Internaţional Iași (cu peste 1,05 milioane de pasageri). Sunt singurele din România care trec de cifra de un milion de pasageri în primul semestru. Ierarhia se păstrează în ceea ce priveşte traficul de pasageri pe rutele externe. În ceea ce priveşte transportul pe rute interne, pe primele locuri se află aeroportul Bucureşti-Otopeni, urmat la distanţă de cele din Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Dacă la nivelul numărului de pasageri aeroportul Internaţional «Aurel Vlaicu» Bucureşti-Băneasa, al doilea aeroport din Capitală, ocupă locul 15 din 17, în clasamentul mişcărilor de aeronave (aterizări și decolări) se află pe locul 3 la nivel naţional, cu peste 9.000 de mişcări, datorită faptului că aerportul operează mai ales zboruri private şi de business.
Cifrele în creştere pe aeroporturile din România vin în contextul unui an electoral, în care au fost inaugurate mai multe investiții în aeroporturi. Suprafața terminalului de pasageri ale Aeroportului din Sibiu a crescut de 4 ori, iar dotările au fost dimensionate pentru a putea procesa până la 2,5 milioane de pasageri pe an. La Iași a fost inaugurat noul terminal, T4, cu o suprafață de 31.000 de metri pătrați, 3 niveluri și o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual, devenind al doilea cel mai mare terminal din țară. A devenit operațional şi noul terminal al Aeroportului Internațional Timișoara. Acesta este destinat exclusiv pasagerilor care, din 31 martie, călătoresc în spațiul Schengen. Noul terminal al Aeroportului Oradea a fost inaugurat în luna mai. Suprafaţa a fost extinsă la 12.500 de metri pătrați, iar capacitatea aeroportului a fost dublată, ajungând la 800 de pasageri pe oră. La Aeroportul Internațional Cluj a fost inaugurată extinderea Terminalului de Pasageri Plecări. Spațiilor deja existente li s-au adăugat 7.200 de metri pătrați și 3 noi fluxuri de securitate. Capacitatea de procesare a aeroportului din Cluj a crescut la 4,5 milioane de pasageri pe an.