Ştiri de pe piaţa asigurărilor
Deputaţii români au modificat, în calitate de cameră decizională, legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
Eugen Cojocariu, 11.05.2023, 14:59
Deputaţii români au modificat, în calitate de cameră decizională, legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Astfel, primele anuale sunt de 130 lei (circa 26 de euro) pe an pentru locuinţele de tip A şi de 50 de lei (circa 10 euro) pentru cele de tip B. Anterior, prima pentru locuinţa de tip A era de 100 de lei (circa 20 de euro), iar cea pentru locuinţa de tip B tot 50 de lei pe an.
O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Clădiri de tip B sunt construcţiile care au pereţii exteriori din cărămida nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Suma asigurată pentru o locuinţă de tip A este de 100.000 de lei (circa 20.000 de euro), iar pentru o locuinţă de tip B de 50.000 de lei (circa 10.000 de euro). Persoanele fizice şi juridice trebuie să asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, înregistrate cu această destinaţie în evidenţele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi pentru care s-a păstrat destinaţia de locuinţă.
În context, proprietarii de locuinţe şi companiile din România au primit, în perioada 2013-2022, despăgubiri de aproape 25 de milioane de euro (116 milioane lei) din partea companiilor de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), ca urmare a producerii de inundaţii şi alunecări de teren. Despăgubirile au fost plătite atât în baza poliţelor de asigurări de locuinţe, cât şi în baza asigurărilor de bunuri şi proprietăţi dedicate companiilor. Valoarea despăgubirilor pentru pagubele provocate de inundaţii a fost de aproximativ 87 milioane lei, diferenţa fiind pentru acoperirea pagubelor provocate de alunecările de teren. UNSAR reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări.
Asiguratorii insistă asupra utilităţii şi a unei poliţte facultative pentru locuinţă, care poate acoperi, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute – inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice sau electrocasnice.