Şi-a revenit turismul?
INS: Numărul total al turiştilor străini cazaţi în 2022 în structurile de cazare turistică colective din România a fost de aproape 1,58 milioane.
Eugen Cojocariu, 23.03.2023, 15:49
Numărul total al turiştilor străini cazaţi în 2022 în structurile de cazare turistică colective din România a fost de aproape 1,58 milioane, cheltuielile lor însumând 4,28 miliarde de lei (aproape 870 de milioane de euro), cu o medie de 2.709 lei (circa 550 de euro) de persoană, a informat Institutul Naţional de Statistică.
Călătoriile în scop profesional şi de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către aproape 52% dintre turiştii străini sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând peste 55% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către peste 48% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând aproape 45% din totalul cheltuielilor.
Din totalul cheltuielilor în scop profesional şi de afaceri se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (aproape 50%), cele în restaurante şi baruri (18,5%) şi pentru cumpărături (aproape 15%). Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (45,5%), cele pentru cumpărături (aproape 17%) şi cele în restaurante şi baruri (peste 15%). 43% dintre turiştii străini şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, aproape 36% şi-au organizat singuri sejurul, în timp ce 7% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de peste 75% din numărul total de turişti, în timp ce 16,7% au utilizat autoturisme proprii, iaar peste 5% autocare şi autobuze.
Pe de altă parte, industria hotelieră din România a urmat tendinţele globale de creştere în 2022 în ceea ce priveşte gradul de ocupare din hoteluri, sosirile înregistrate în întreaga ţară ajungând la 84% din nivelul de dinaintea pandemiei, iar tendinţa va continua în 2023, arată raportul unei mari companii de consultanţă.
Conform cercetării, Bucureştiul şi alte oraşe mari din ţară au avut o performanţă mai bună în comparaţie cu media naţională, marile hoteluri din Capitală înregistrând, în ultimele trei luni ale anului 2022, niveluri de ocupare mai mult sau mai puţin comparabile cu cele din 2019, în special datorită faptului că atât călătoriile de agrement, cât şi cele de business şi-au revenit semnificativ.
De exemplu, în Bucureşti hotelurile de 4 stele au rămas cel mai activ segment în 2022, cu un grad de ocupare de 68% spre finalul anului, faţă de aproximativ 72% în 2019, şi un tarif mediu de 80 euro/noapte, faţă de 87 euro/noapte cu puţin timp înainte de pandemie.